9. 6. 2012

RC Review - Hunger Games 3 - Síla vzdoru


Série: Hunger Games 
Díl: třetí
Počet stran: 340
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Dušek Zdík
Rok vydání: 2011
Anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...

°°°°
Opravdu... Moje nejoblíbenější série vůbec končí. :‘-(. Všechno se mi na této sérii líbilo, ať už to byl Peeta, Hurikán Prim nebo Katniss. Nesmím zapomenout ani na Portii, Cetkii, Cinnu, Finnicka, Haymitche a další.
A kdo tu ještě chybí? No přeci koza Dáma a Pryskyřník! :-D
 Už nikdy asi nebudu číst nic tak skličujícího a úžasného – jsem tedy velmi zvědavá, jestli Hunger Games vůbec něco, někdy překoná.
Hunger-games-book-colors_large Když je konec, tak je konec. Nevím jak vy, co jste trojku už četli, ale já jsem byla emocionálně úplně vyšťavená a nemohla jsem přestat myslet na nic jiného, než co kdyby to bylo takhle.... nebo takhle.....

°°°°
Je až neuvěřitelné, co Suzanne dokázala. Dokázala vytvořit knihu, která vás chytne za srdce a nepustí. Vždycky tu bude něco ze života, co vám tuto knihu připomene! U předchozích dílů to platí dvojnásob, ale u třetího trojnásob. Nejen, že by se tu melancholie dala krájet, ale kniha je plná opravdu nečekaných zvratů, problémů, nástrah a smrti...
Celá trojka je nabitá srdcervoucími momenty. A nejhorší? Když si přečtete: KONEC! 

Abych to shrnula. Tak pokud jste sérii ještě nečetli, tak... Vy tu ještě sedíte? Mazejte do knihkupectví, nebo do knihovny a knížku si musíte přečíst! Něco takového jsem snad ještě nečetla. Nejde tu jen o obyčejnou dystopii, ale o úžasně napsanou dystopii. A aby se nám z těch všech superlativů netočila hlava, pojďme se na knihu podívat blíž!

Spoilery!!!
Pokud jste knihu ještě nečetli a chcete,
rozhodně nesmíte číst dál!!! :)


Tumblr_m1go49btwj1r22s0fo1_500_largePřes všechna očekávání Katniss byla součástí Hladových her dvakrát – a přežila. Možná jen díky vzducholodi, která ji odtamtud vyvezla. Vzducholodi ze třináctého kraje. Ano, třináctý kraj existuje a i já jsem byla velice překvapená! Uzavřel s Kapitolem dohodu o nečinnosti.

°°°°
Celá kniha je plná akce, napětí, naděje i beznaděje, politických názorů a ... smrti!

 Cinna byl můj oblíbenec už od prvního dílu. Byl úžasný člověk se srdcem na správném místě a když bylo mezi řádky „jen tak prohozeno“, že je Cinna mrtvý, tak mě to dost vzalo. Bylo to pro mě jedno z největších zklamání v knize, ale takové Hunger Games jsou. Srdcervoucí.

 Prim... Tak ta si rozhodně nezasloužila umřít. Byla takové sluníčko celé série. A teď? Je mrtvá! Rozhodně je to špatné, protože právě ona měla jít do klání Hunger Games, ale Katniss šla místo ní. Je vidno, že jí možná zachránila život jen „na chvíli“.

Tumblr_m2qwmlql1r1r72lxro1_500_large Finnick Odair je můj oblíbenec z dvojky. Ve třetím díle mě neskutečně mile překvapil. A jak to s ním dopadlo? Smutně. Chvíli se těšíte z toho, že konečně může být zase s Annie, ale nakonec zemře. Nejsmutnější na tom je, že se nedožil ani vlastního syna.

Nikdo z těchto báječných postav si nezasloužil zemřít, ale co se dá dělat.
Hunger Games jsou takové a vždycky budou. Je to nejlepší série, kterou jsem kdy četla a jsem za to strašně moc ráda. Hunger Games jsou Hunger Games. Nelítostné, srdcervoucí, emotivní a smutné. Bez těchto vlastností by celá série stála za prd.

°°°°
To, že je třetí díl strašně dojemný snad ani nemusím psát. A pokud mi nevěříte – četli jste poslední dvě věty?

Když tedy šeptá: „Miluješ mě. Skutečnost, nebo iluze?“
Odpovídám: „Skutečnost.“

10/10

 Tumblr_m1quytqjbc1qdrsl2o1_400_large




3 komentáře:

  1. Hunger Games forever... :D

    P.S. Krásná recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně nádherný. Akorát bych do seznamu přidala i Routu. Chudinka malá...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)