22. 4. 2012

RC Review - Erebos

Erebos (Ursula Poznanski)

Autor: Ursula Poznanski
Překlad: Karolína Kousalová
Díl: první
Počet stran: 319
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?
První věta: Tři hodiny a deset minut a Colin pořád nikde.

Stručný děj:
Byli unavení, byli jako po flámu. Chovali se zvláštně. Studenti ze školy, kterou navštěvuje Nick Dunnmore. Když zpozoruje podivné chování svých spolužáků i ostatních dětí ze školy a potom ještě spatří onen tajemný balíček. Nick touží být součástí toho všeho špitání, předávání balíčků a tajnůstkaření. Bohužel...
Když už se mu do rukou dostane záhadný balíček, je šťastný...
Uvnitř je hra. A ne jen tak ledajaká hra. Je to hra s perfektní grafikou a už od pohledu zajímavá.
"Vstup.
Nebo se vrať.
Toto je Erebos."
Postavy:
Hlavní postavou celé knihy, je Nick Dunnmore, který též Erebos podlehne, i když ne na pořád.
V Erebos hraje pod přezdívkou Sarius, krásné jméno, že? 
Zastupuje rod temných elfů...
Potom je tu jeho nejlepší kamarád Colin a abych vás trošku napnula a nespoilerovala, tak vám neřeknu, koho v Erebosu zastupuje. Je to snad prohnaný BloodWork, nebo je to milý a přívětivý Sapujapu?
Potom tu najdeme Emily, dívku, která se líbí Nickovi a možná jediná odolala Erebosu.
Potom tu máme další spoustu "závisláků". A ty vám tady ani nevyjmenuji...
Tumblr_lx1m8gmfmi1r958qzo1_500_large
Ve světě Erebosu je ale vše jinak. Každý má jiné jméno, jako třeba Nick je Sarius atd...

Hodnocení:
Erebos je opravdu skvělá kniha, která vás nepustí ani na vteřinu pryč. Jako bychom my byli postavy a Erebos nebyl hra, ale kniha. Já sama hraji počítačové hry velmi ráda a tím nemyslím nějaké střílečky a závodní hry s auty, ale fantasy a různé strategie. V některých pasážích mi Erebos naháněl strach a běhal mi mráz po zádech a hned mě ty PC hry přestali o to víc lákat. Napsat knihu s dobrou zápletkou se podaří často, ale takto dobrá zápletka jen málokdy. Tu se to podařilo! A proto nevidím důvod, proč nedát plný počet bodů. 

5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)