25. 4. 2012

RC Review - Eragon

Odkaz dračích jezdců #1 - Eragon (Christopher Paolini)

Série: Odkaz dračích jezdců
Díl: první
Počet stran: 477
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Olga Machútová
Rok vydání: 2004
Anotace: Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.
První věta: Vítr skučel nocí a přinášel s sebou vůni, která změní svět.

Alagaësie - kouzelné místo
Jak jistě víte, poutavý příběh farmářského chlapce se odehrává v Alagaësii, místě, kde je možné zkrátka cokoliv. Můžete tu potkat Urgaly, trpaslíky, elfy ale nyní, když byl nalezen  hlavně draky.
I když Eragon nemohl procestovat celou zemi, rozhodně byl na spoustě zajímavých místech, kde narazil na nejedno dobrodružství.

Dračí hory
Pohoří, které zaplňuje východní i severovýchodní část Alagaësie. Velmi divoká a nebezpečná část Alagaësie, ve které můžete narazit na nejedno nemilé překvapení. Ovšem pro Eragona místo jedné nádherné vzpomínky – nález dračího vejce.

Therinsford
V tomto o něco větším městě než je Carvahall, (údolí, kde žil Eragon se strýčkem a bratrancem Roranem) není v knize nijak zvláště důležité. Jen možná to, že Roran dostane nabídku být budoucí mlynář, právě v Therinsfordu.

Yazuak
Malá vesnička, kterou potkal nepěkný osud díky „bandě“ Urgalů, kteří vyvraždili obyvatele do jednoho.

Teirm
Jde o takové centrum nákupů a obchodování se vším možným. Eragon s Bromem sem zavítají za návštěvou Bromova dávného přítele – Jeoda.  Nejde ale o jen tak ledajakou návštěvu a Brom s Dragonem budou muset hodně riskovat.

Gil'ead
V tomto městě byl uvězněn Eragon s Bromem na své záchranné cestě. Ale díky Safiře a Murtaghovi jsou opět volní.

Farthen Dur
Takové jedno velké překvapení, jak pro čtenáře, tak i pro vás, kteří jste Eargona nečetli, jelikož vám neřeknu, co to vůbec je...



Mv5bmtu0odayntmynf5bml5banbnxkftztcwmjmyntcymw@@._v1._sx640_sy344__largePostavy:
Samozřejmě hlavní postavou knihy je Eragon. Obyčejný farmářský chlapec, kterému se na lovu poštěstí něco neuvěřitelného. Najde dračí vejce a na ruce se mu objeví znamení gedwëy ignasia. Drak může na svého Jezdce čekat celá staletí, stejně jako Safira, která si vybrala právě Eragona. Spolu tvoří nerozlučnou dvojku, překonávají nebezpečí, ale i citové nástrahy. Jeden pro druhého jsou si oporou a mají se neskutečně moc rádi!
Brom dorazí do vesničky s domněním, že bude dál jen vyprávět příběhy jako doposud. Vše se ale změní, když potká chlapce a spatří gedwëy ignasia na jeho ruce. Poprvé po dlouhé éře vlády zlého krále Galbatorixe, který zradil všechny Dračí jezdce!
Král Galbatorix, jak už bylo řečeno, zradil Dračí jezdce a dál páchá zlo. V tom mu pomáhá Stín, což je přízrak, kterého není snadné zabít. Urgalové také pomáhají králi ke všemu možnému zlu. Stín s armádou Urgalů se chystají na velkou bitvu...

Hodnocení:
1240338763279_f_large
Roztomiloučká Safira!
Strhující příběh z pera teprve patnáctiletého Christophera Paoliniho. Tento příběh si vás zaručeně získá fantastickými prvky, které jsou možná trochu neoriginální, ale zase to dělá fantasy fantasy.
 Skvěle propracovaný příběh s dokonalými detaily. Vše je řešeno do detailu a tak má vše hlavu a patu. Rozhodně se nebudete nudit a nejen díky akci, napětí a nebezpečí, ale také díky okouzlující a bezesporu nejlepší postavou a tou je – Safira ...
Je to nádherný drak a díky ní, je příběh ještě kouzelnější.

5/5









2 komentáře:

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)