21. 4. 2012

Recenze - Sága prokletých #1


Sága prokletých #1 - Morová rána (Margit Sandemová) 

Série: Sága prokletých
Díl: první
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Olga Zumrová
Rok vydání: 2008
Anotace: Světově proslulá sága Prokletých! Příběh plný tajemství, napětí a lásky.
Silje je mladá dívka, která při morové epidemii přijde se všechno zdá být beznadějné, život jí zcela změní náhodné setkání s tajemným cizincem…
V té době ještě netuší, že se zanedlouho ocitne v blízkosti strašidelných hor a pozná pravdu o záhadných obyvatelích a jejich prokletí. Nechte se pohltit silným příběhem . Je ponechána svému osudu. Když už, který oběhl celý svět.
První věta: Jednou večer na konci podzimu roku 1581, kdy se mrazivá mlha mísila s krvavě rudým odrazem ohně na nebi nad Trondheimem, šly právě po ulicích města dvě mladé ženy, které o sobě neměly tušení.

...

Mor není jen tak nějaká obyčejná nemoc a to pocítili všichni v Norsku, městě Trondheimu. Všichni i s rodinou mladé šestnáctileté dívky Silje.
Při morové epidemii přišla o všechny své blízké i o domov. Ano, který podnájemník, by chtěl v kovářské chalupě jen tak nějakou dívku, kovářovu dceru, která jim vlastně k ničemu není. Tak ji vyhodili...
Jak se tak toulala a překonávala své strachy, našla 2 děti. Neměla tu sílu nechat je v mrazu, tady venku, když skoro všude číhaly nástrahy a nebezpečí. Sol a Dag byly úplně rozdílní a také pocházeli oba z jiných koutů Trondheimu. Zatímco Dag byl dítě nechtěné, dítě královnino, tak Sol byla docela obyčejná dívenka, tedy jak si Silje a asi všichni čtenáři, co nevěští budoucnost na začátku tohoto poutavého příběhu mysleli. Ano, vůbec nebyla obyčejná. Pocházela z rodu Prokletých! Těch, co se všichni báli. Těch, o kterých se vedli místní povídačky. Ti Prokletí!

...

Můj názor:
Tato kniha mě opravdu příjemně překvapila! Jak svým námětem, který je opravdu originální, tak obálkou a postavami. Knihu jsem si pořídila přes všechny opravdu pozitivní recenze a názory a také díky anotaci, která vypadala hrozně zajímavě. Po přečtení, ale musím uznat, že je kniha ještě lepší než se zdá! :)
Znáte to, když vás kniha nebaví, nedokáže vás vtáhnout do děje, nemůžete se sžít s postavami? Určitě ano! A pokud jste zrovna nějakou takovou knihu dočetli a hledáte něco poutavého, tak tato kniha je přesně pro vás! Je zajímavé sledovat, jak lidé žili na konci šestnáctého století.
V co věřili, jak se stravovali a tak podobně. Také by bylo dobré podotknout, že kniha je asi určena pro trošku starší čtenáře, jelikož se tam objevují takové nevhodnější scény, ale dá se to zvládnout, pokud to tedy pochopíte... :-D
Jsem taky moc ráda, že tu nejsou postavy obyčejné, ale každý tu má nějaké kouzlo. Silje je velmi dobrosrdečná a statečná, nechybí jí kuráž a není lhostejná k okolnímu světu. Nebo Tengel, je v knize popisován jako polozvíře se širokými, znetvořenými rameny, ale i on je hodný a dobrosrdečný a má spoustu dalších kladných vlastností.
Když si uvědomím, že tento příběh byl poprvé vydán asi na konci dvacátého století, je vskutku úžasné, jak tento postarší příběh dokáže být pro mladé čtenáře čerstvý, poutavý a zajímavý... Jako pro mě! 
Kdybych hodnocení měla shrnout, tak musím říct, že tato kniha je opravdu úžasná...
Vtáhla mě do děje a hned po první kapitole jsem se sžila s hlavní postavou Siljí. Příběh byl poutavý a okouzlující!
Nakonec bych chtěla jen podotknout, že je kniha zařazena do fantasy žánru, ale já a myslím si, že nejsem sama, bych ji zařadila spíše do historického románu s fantasy prvky... 

5/5

Nakonec pár obrázků, týkajících se této báječné knihy.

      Troldbunden (Sagaen om Isfolket, #1)

Jsou to některé obálky z jiných zemí, včetně české verze.

2 komentáře:

  1. První díl mám doma a už se na něho strašně moc těším!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se těš, protože Sága prokletých je jedna z mých oblíbenců! :))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)