19. 1. 2013

RECENZE: Adolf Hitler

Největší obrázek výrobku Adolf HitlerAutor: Simon Dunstan, Gerrard Williams
Série: --
Díl: --
Počet stran: 
Nakladatelství: Fragment
Originální název:  
Překlad: Zdík Dušek
Rok vydání: 2012
Anotace: Opravdu zemřel Adolf Hitler v Berlíně roku 1945?
Omyl! Adolf Hitler unikl a zemřel v poklidu v Argentině až v roce 1962. Skutečnost, nebo fikce?
Vojenský historik Simon Dunstan a novinář Gerrard Williams rozvíjejí strhující scénář, který až dosud nebyl nikdy podrobně prozkoumán.
Po pěti letech výzkumu překládají autoři přesvědčivé důkazy a svědectví, z nichž některá byla teprve nedávno odtajněna z bývalých sovětských a dalších vládních archivů. 
Konkrétní osoby, místa a data, letadla, ponorky, základny a skrýše. Dunstan a Williams sledují únikovou trasu, kterou podle nich Hitler použil. Odhalují i možnou dohodu s čelními představiteli CIA. Útěk století, který je v rozporu se všeobecně přijímanými dějinami, byl dokonale naplánován.

Děj a postavy knihy: 
Hlavní postavou knihy není nikdo jiný než Adolf Hitler. Adolf Hitler byl německý nacistickýpolitik, vůdce Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP), od 30. ledna 1933 do své smrti německý kancléř, od března téhož roku vybavený diktátorskými pravomocemi, od roku 1934 rovněž hlava státu. Jakožto „Vůdce“ (německy Führer) vybudoval v Německu militaristický totalitní stát, byl odpovědný za genocidu některých skupin obyvatelstva, zejména holokaust Židů, likvidaci postižených a pronásledování dalších skupin osob. Svou agresivní politikou zprvu dosahoval územní zisky a ústupky jiných států, roku 1939 však napadením Polska vyvolal světovou válku, v níž Německo utrpělo drtivou porážku. (zdroj
Soubor:Hitler, recoloured.jpgHitler pocházel z rodiny rakouského celního úředníka. Byl nadaný, nedokázal však systematicky pracovat a dodržovat kázeň, a proto nedosáhl maturity. Toužil stát se umělcem, pro nedostatek výtvarného talentu však nebyl přijat na uměleckou školu. Po smrti rodičů se protloukal ve Vídni jako nezaměstnaný bez domova. V té době se utvrdil ve svých nacionalistickýchrasistických aantisemitských názorech a začal se zajímat o politiku. Roku 1913 se přesunul do Mnichova a po vypuknutí první světové války se dobrovolně přihlásil do německé armády. Byl v bojích raněn a vyznamenán. V roce 1919 vstoupil do tehdy nepatrné nacistické strany a brzy na sebe strhl její vedení, když dokázal svým charismatickým a populistickým řečnictvím zmnohonásobit členstvo. Vedl nezdařený mnichovský puč 8. a 9. listopadu 1923, po němž byl sice odsouzen do vězení, kde setrval přes rok, využil však soudní proces ke zvýšení své popularity a ve vězení napsal své hlavní programové dílo Mein Kampf (Můj boj). Po vypuknutí velké hospodářské krize koncem dvacátých let se v těžce postiženém Německu začalo dařit extremistům a Hitlerova NSDAP se vypracovala na nejsilnější politickou stranu země, navíc přitom získala i podporu části konzervativních elit a průmyslníků, kteří se obávali rostoucího vlivu komunistů. (zdroj)

°°Kniha je rozdělená do čtyř částí Triumfující nacisté, Lovci, Útěk a Šedý vlk v Patagonii. Pro mě osobně byla nejzajímavější třetí část. Byla dle mého názoru byla nejakčnější a nejzajímavější.°°

Hodnocení: 
Jedním slovem pro mě byla kniha velké překvapení. Nečekala jsem, že mě kniha bude bavit. Osvěžila jsem si znalosti z dějepisu a získala nové poznatky. Bylo třeba se na čtení opravdu soustředit,, což mi občas dělalo problém, ale nakonec jsem to nějak zvládla. Co mi na knize vadilo bylo to, že nebyla psána postupně, ale prostě různě, což zapřičinilo to, že jste se museli soustředit ještě víc. Kniha je opravdu založena na faktech, takže pokud máte radši fikci, tak by vás tato kniha nemusela bavit, mě ale bavila a i když tato recenze je spíše minirecenze, tak můžu říct, že kniha rozhodně stojí za povšimnutí. Občas mi na knize vadilo to, že byla občas zbytečně dlouhá, ale pokud se přes tyto části přenesete, tak si můžete v klidu čtení užít. 

7/7








2 komentáře:

  1. Tak toto ma nemálo zaujalo a veľmi by som chcela mať, nielen preto, že by mi to ozvláštnilo knižnicu ale poslednou dobou ma veci okolo 2. svetovej prenasledujú alebo skôr - ja ich. Veľmi by som tú knihu chcela pôsobí zaujímavo a fakt, že je tam akčnosť tomu prilepšuje. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi ma zaujímajú takéto knihy a aj podľa toho, čo si napísala si myslím, že ide o dobrú knihu, ktorú by som si rada prečítala :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)