2. 1. 2013

RECENZE: Rozdělená srdce

Největší obrázek výrobku Bettina Belitz – Rozdělená srdceAutor: Bettina Belitz
Série: Rozdělená srdce
Díl: první
Počet stran: 479
Nakladatelství: Fragment
Originální název: Splitterherz #1
Překlad: Mgr. Dagmar Steidlová
Rok vydání: 2012 
Anotace: Po přestěhování je sedmnáctiletá Elisabeth naštvaná snad na celý svět - přišla o všechny kamarády, na venkově není moc příležitostí k zábavě a navíc rodičům to tam naprosto vyhovuje. Všechno změní setkání s Colinem. Proč ji tento kluk od začátku neuvěřitelně přitahuje, to nedokáže vysvětlit. Chová se divně, odtažitě a dává Elisabeth jednu hádanku za druhou. Jaké je jeho tajemství? Co skrývá? Svým pátráním odhalí Elisabeth pravdu - její rodině, Colinovi i jí hrozí velké nebezpečí.

Děj a postavy
Kniha pojednává o sedmnáctileté Elisabeth, která se s rodiči proti své vůli musí přestěhovat na vesnici. Na život bez mobilního signálu, internetového připojení by si někdo zvyklí na město těžko zvykl a výjimkou není ani Elisa. Kdybych tak měla shrnout, co si myslím o Elise, tak by to nic moc pozitivního nebylo, protože mi svým charakterem opravdu nesedla. Podle mě se sedmnáctiletá děvčata chovají už víc dospěle, je to sice individuální, ale podle mě se Elisa chovala opravdu dětinsky. Kdybych nevěděla, kolik jí je let, tipla bych si takových patnáct let, možná i méně. Nicméně jsem si na ni musela zvyknout, když mě provázela celou knihou (žádné osvobozující kapitoly z pohledu někoho jiného) a musím říct, že na konci knihy, zhruba takových padesát stránek před koncem celé knihy, mě v pár momentech docela překvapila, tak doufám, že v příštím díle bude více k vydržení. Elisa postupně zjistí, že na kamarádky z Kolína už se nemůže spolehnout a leccos jí začne docházet. Když se seznámí s Colinem Blackburnem, tak si asi většina čtenářů řekne, že je tu další romance, kde dívka, která se přistěhovala do města seznámí s klukem, ke kterému ji něco přitahuje, ale ona nedokáže pojmenovat co. Postupem času zjistí jeho strašné tajemství a přesto ho miluje, což jeho hrozně překvapí. Nebudu vám nic nalhávat - přesně o tom tato kniha je. Nemusím tu vypisovat nějaký sáhodlouhý popis a tyto dvě věty naprosto stačí. 
V příběhu se objevuje i onen chlapec, který dívce zamotá hlavu a následně změní život. Colin. Většinou si takové chlapce v knihách oblíbím, ale Colin byl pro mě takový oříšek. Chvilku se choval jako rozmazlenec, který má dokonalého koně a o nic se nemusí starat a chvilku zase jako normální kluk, který má nespočet starostí se svým životem. Asi nejvíce jsem si oblíbila Tillmanna, což je Elisin kamarád který byl tak nějak vtažen do problémů, kterých má Elisa... no, opravdu hodně. :D


Pocity, dojmy a hodnocení
Otázka: Co si o knize myslím? byla pro mě dlouho nezodpovězenou, protože popravdě ani nevím teď, co si o knize myslet, ale zkusím vám to nějak podat.
Co se týče děje, tak to jsem se myslím vyjádřila dost jasně :D. Kniha byla opravdu klišé. Ale zase se mi líbilo, to, co je Colin zač. Nechci tu spoilerovat, tak vám neřeknu, jestli je to upír nebo něco podobného, pokud vás to zajímá, tak si knihu budete muset přečíst nebo si to někde zjistit :D. Pokud jste ale knihu četli, tak víte o čem mluvím. Přitom styl psaní autorky mi přijde fajn. Takový rychlý a svěží, díky čemuž jsem měla přečtenou docela rychle. Řekla bych, že příběh knihy je fajn, ale autorka ho podle mě nezvládla správně podat. Kniha byla v hodně momentech i vtipná, což je určitě plus. Nevím jak vy, ale já, když jsem knihu poprvé viděla a přečetla si anotaci, tak jsem si myslela, že to bude spíše romantika, než tajemno a fantasy. Po přečtení bych ale řekla, že je to takový zajímavý mix, od kterého si každý vybere to svoje. Nakonec jsem se rozhodla, že dám 7 bodů z možných deseti. Nechávám si tam rezervu na další díly a nějaké ty mínusy také udělají svoje... 

Obálka knihy
První dvě obálky společně s tou českou jsou si podobné a opravdu podobné. Poslední obálka se mi ale vůbec nelíbí a ke knize mi vůbec nesedí. Jinak jsem se snažila vybrat ty nejzajímavější obálky. Můžete vidět originální německý hardback, španělský paperback a nakonec polský paperback. Můžete mi napsat do komentářů, která obálka se nejvíce líbí Vám - bude jen ráda! :)
Ladrones de sueñosSplitterherz (Splitterherz, #1)Pożeracz snów

*7/10*
Zdroje: obálky knih - Goodreads
doplňující obrázek - Google
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.
  


7 komentářů:

  1. Pekná recenzia 8)
    Kniha znie zaujímavo, ale neviem či si ju niekedy prečítam.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze! Tahle kniha mne nejdřív upoutala, ale jestli je to jen o tomhle, tak ta kniha má jedinou hezkou věc, a to obálku :D

    Nejhezčí obálka je asi ta česká a španělská. Ale vrtá mi hlavou, je ta polská vůbec k téhle knize? Protože tam je v překladu do slovenštiny, česky mě to teď nenapdá, Pozerač snou nebo jako česky Pozorovatel snů nebo tak nějak, tak není to spíš něco v tom smyslu Lovkyně snů ? :D :D ale tak třeba ten název směřuje ke Colinovi, hm... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :)

      Co se týče té obálky, tak jsem ji na Goodreads našla u této knihy a myslím, že na GR by to mělo být dobře. A vlastně stoprocentně za ten název může Colin. :D

      Vymazat
  3. Určite víťazí slovenská obálka! Ale tá španielska jej celkom konkuruje. ;)
    Viem, prečo slovenská, knihu som dnes držala v ruke a rozhodovala sa, či kúpiť alebo nekúpiť (ako byť či nebyť, len menej dramatickejšie). :D
    Tvoja recenzia vlastne splnila moje prvotné očakávanie, ale prvky fantasy ma naozaj prekvapili. Aj keď dnes sa už prvky fantasy trepú všade, no skrátka musím sa už konečne prestať čudovať nieto ešte pozastavovať sa nad tým. :D Inak by som v hodnotení bola oveľa krutejšia ako ty (spravidla sa totiž nespolieham na pokračovania. Tie sú väčšinou horšie. Myslím, že to nerobím aj pre fakt, že u iných mi to príde ako vyhováranie aby nezhodili knihu. Ako to vnímaš ty?). Som mrcha no...
    Nakoniec som knihu nekúpila. Nemám zo seba dobrý pocit keď mám na poličke knihu v peknom šate ale ani v najmenšom ma nenadchne. Už mám na to ciťák. Je to všetko o charizme a mojich pocitoch. Ako asi u každého, nie? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou, co se týče sérií, tak mám zkušenosti s tím, že jsou další díly lepší. Asi to každý vnímá jinak, ale u mě je to tak. ;-)
      To máš naprostou pravdu. Znám lidi, které kniha nadchne jen názvem a hned si ji koupí a to si nepřečtou anotaci ani žádné recenze a potom když jsou z knihy zklamaní, tak je to vlastně jejich chyba :D. Já než si knihu koupím, tak je to dost složitý proces :D.

      Vymazat
  4. slovenská obálka je z výběru opravdu nejlepší :)

    Jinak pěkná recenze, po knize už pokukuji delší dobu :) Když jsem na ni narazila v knihkupectví, docela mi vyrazila dech svým objemem - čekala jsem ji daleko tenčí.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)