15. 1. 2013

RECENZE: Soumrak civilizace


0.4 Soumrak civilizaceAutor: Mike Lancaster
Série: Bod 4
Díl: první
Počet stran: 180
Nakladatelství: Egmont
Originální název: 0.4 - Human
Rok vydání: 2012
Anotace: „Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju.“ Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa. Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež. A když je všechno lež, míníme tím také sebe? Nahrajte se zpět do světa nové generace!

***
Děj a postavy
Kniha se odehrává v budoucnosti v městečku Millgrove, kde není o co stát. Najdete zde pár malých obchůdků a staré hřiště. Hlavní hrdina Kyle Straker by se co nejraději z městečka odstěhoval a žil mnohem zábavnější život. O srandu zde ale určitě nepřichází - má nejlepšího kamaráda Dannyho, Simona a kamarádku Lilly. Přelomový okamžik jeho života přichází na talentové soutěži, kde chce jeho kamarád Danny Birnie předvést svůj "talent". Když vám někdo tvrdí, že dokázal zhypnotizovat svou sestru a je o svém názoru naprosto přesvědčený, je těžké mu to vyvrátit a tak se Danny ocitá na pódiu a snaží se svůj um předvést všem obyvatelům Millgrove. Něco se ale zvrte a Kyle, Lilly, paní O'Donnellová a pan Peterson se ocitnou ve velkém nebezpečí, kde jsou odkázáni sami na sebe. Čas běží...
Co se týče postav, tak jsem si samozřejmě oblíbila Kyla. Ano! Po dlouhé době jsem si oblíbila nějakého hlavního hrdinu. Kyle na mě působil dojmem chytrého kluka, který ví, co od života chce a co si s ním počít. A koho jsem nejvíce nesnášela? Dannyho! Přišel mi jako úplně totální *magor*. Od chvíle, kdy vstoupil na pódium, coby účinkující talentové soutěže, až po konec celé knihy. Byla jsem ráda, že jeho sestra Annette byla alespoň podle mě jeho přesný opak a když se jí stalo.. to, co se jí stalo, tak jsem jí opravdu dlouho litovala a soucítila jsem s ní. 

Pocity, dojmy a hodnocení
Soumrak civilizace je jedna z těch knih, které vás zaujmou na první pohled a nic víc nejde dělat, než si knihu přečíst. Nevím, jak vás, ale ve mě obálka a anotace vyvolali pocit, že půjde o kombinaci sci-fi literatury a dystopie. Výsledek byl pro mě více než překvapivý a nakonec kniha byla něco mezi dystopií, sci-fi a young adult, což, jak se mi osvědčilo, je skvělá kombinace a doufám, že druhý díl bude napsaný ve stejném duchu, ale zpět k hodnocení. Na "pouhých" 180-ti stranách se skrývá úžasný příběh, který Vás donutí otáčet stránku za stránkou a nepřemýšlet o ničem jiném, než o knize a jak se hlavní hrdina s celou situací vypořádá.
Celkově kniha byla velmi povedená. Četla jsem v některých recenzích, že se někomu nelíbil začátek, že byl i nudný. S tím já bych si dovolila nesouhlasit (i když respektuji názory ostatních). Podle mě byla už od první strany poutavá a zajímavá. Na začátku sice moc akce nebylo, nicméně na rozjezd si autor nechal zhruba tak okolo 10-ti stránek a potom to na nás vybalil. 
A to jsem ještě nemluvila o tom, jak je kniha vtipná!! Jestli se ptáte:" Co může být vtipného na tom, že lidi jako jediní "nespí"? Tak to jste jako já. Nevím, jak se to autorovi podařilo, ale mě to přijde jako celkem vážné téma i když zajímavé a smát se při celé té situaci je prostě.. divné. :D 
A kdo by si tuto knihu měl přečíst? No, naprosto všichni! :D Pokud máte rádi buď dystopie, sci-fi nebo Vás tahle kniha prostě zaujala - a já věřím, že ano, tak si tuto knihu musíte přečíst! 

Autor - Mike Lancaster
Narodil se v Huntingdon, Cambs, je ženatý se svou dětskou láskou a je majitelem příliš mnoha zvířat. Dává přednost DC Comics před Marvelem, kávě před čajem, Star Treku před Star Wars, krávám před hamburgery, Čelistem před Občanem Kanem, bílému vínu před ​​červeným, punku před funkem, Doctoru Who před Doktorem Živagem, Ghibli před Disneym, knihám před e-knihami. (zdroj: Databáze knih)




1 komentář:

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)