6. 1. 2013

RECENZE: Stefanovy deníky #4


Největší obrázek výrobku Upíří deníky – Stefanovy deníky: Stopy minulostiAutor: L.J.Smith, Kevin Williamson, Julie Plec - volně zpracováno podle seriálu
Série: Stefanovy deníky
Díl: čtvrtý
Počet stran: 240
Nakladatelství: Fragment
Originální název: The Vampire Diaries - The Stefan"s Diaries  #4 
Překlad: Milena Hordinová
Rok vydání: 2012
Anotace: Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Stefanovy deníky odhalují temnou minulost dvou znepřátelených bratrů, kteří se marně snaží utéct děsivému osudu. 
Uběhlo dvacet let a Stefan se přestěhoval do Anglie. Jeho poklidný život na statku na venkově přeruší zprávy o vraždách v Londýně. Pachatelem je podle novinářů Jack Rozparovač, ale Stefan si je jistý, že jde o dílo upírů. Rozhodne se vraha vypátrat a zabránit dalším zločinům. Stefanovi i Damonovi hrozí nebezpečí, znovu je dostihla minulost...

Děj a postavy
Pokud si dobře pamatuji předchozí díly, tak bych jednoduše řekla, že všechny díly jsou o tom, že se Stefan někam přestěhuje a chce začít nový život, chvilku mu to jde, podaří se mu najít příjemná společnost a dívky. Ovládá svojí touhu po lidské krvi a pije pouze krev z veverek nebo jiných zvířat. Vždy ho ale vyvedou z míry nějaké chladnokrevné vraždy či zločiny a ze všeho nejdřív to dává za vinu Damonovi - jeho bratrovi, který je dost krutý, aby svého bratra pronásledoval do Londýna a tam vraždil. Vždy se ale ukáže, že je v tom někdo jiný, někdo, od koho by to nečekal ani čtenář ani Stefan. Nakonec se vše vyřeší a kniha skončí otevřeně. Tento díl taky nebyl výjimkou a scéna byla úplně stejná. Asi nemá cenu psát do každé recenze na knihu, kde se objevuje Damon, že je to moje nejoblíbenější postava, ale mě to nedá :D. Damon Salvatore je naprosto úžasný a pochybuji, že mi to někdo dokáže rozmluvit. I když poslední dobou dost lituji Stefana, sice hlavně v seriálu, ale to nevadí. S ním se život nemazlil (to ani s Damonem samozřejmě!!) a pořád mi přijde jako takový malý roztomilý pudlík, co nemá štěstí a pravou lásku. I přesto se ale držím abych mu nedala nějaký pamlsek a pořád jsem posedlá Damonem :DD. 

Pocity, dojmy a hodnocení
Série opět nezklamala. Moc dobře si pamatuji, jak jsem u recenze na první díl psala, že se mi kniha nelíbila, jak jsem na recenzi k druhému dílu psala, že se mi kniha líbila více než první díl a že se těším na další a jak jsem psala v recenzi na třetí díl, že se série díl od dílu zlepšuje a u tohoto dílu budu psát, že jsem nadšená. V knize mi nic nechybělo. Byla tu akce, napětí, tajemství, upířia to, co obdivuji nejvíce - bratrská láska. Ačkoliv si to Damon se Stefanem občas neuvědomují jsou to úžasní bratři a vždy je mi líto, když se hádají, protože jak je vidno, narodili se hlavně proto, aby jeden druhého chránili a pomáhali si.
  Je na první pohled vidět, že se na knize podílela Julie Plec, protože se tu úžasně propojuje seriál s touto knihou a je to úplně něco jiného než Upíří deníky. Když jsem třeba četla tento díl knihy a po zhruba dvou dnech jsem se podívala na nejnovější epizodu The Vampire Diaries (4x09 - myslím), tak tam byla tatáž osoba - Charlotte. V knize jsem jí měla moc ráda a v seriálu mi připadal jako blázen. Ale kdo by kvůli Damonovi nebláznil? 
  Abych tedy úplně shrnula, co si o knize myslím, tak řeknu asi tolik - asi by stačilo říct, že se mi kniha velmi líbila a že jí dám plný počet bodíků? A proč? No, v knize najdete akci, napětí, lásku atak dále, vždyť už jsem to psala. I přes to, že jsou knihy vlastně vždy stejné, jen jinak okořeněné, tak vždy žasnu nad všemi těmi překvápky, tudíž další plus pro tuto knihu - není předvídatelná! Vůbec.
A kdo by si tuhle knihu, popř. sérii přečíst? No, rozhodně ti, kdo mají rádi buď upíry, bratry Salvatorovi, tajemno nebo je kniha prostě zaujala.

*10/10*
Zdroj: doplňující obrázek - Google
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE


2 komentáře:

  1. Zmienka o Jackovi Rozparovačovi ma núti zamyslieť sa, či dám knihe šancu alebo nie. Daj mi čas. Možno. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tieto Stefanove d. sa zdajú byť fakt super 8) Možno ich uprednostním pred klasickými Upírskymi d., tie som ešte tiež nečítala.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)