5. 1. 2013

RECENZE: Temné vize #3


Největší obrázek výrobku Temné vize – VášeňAutor: L.J.Smith
Série: Temné vize
Díl: třetí
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment
Originální název: Dark visions #1
Překlad: Olga Staníčková
Rok vydání: 2012
Anotace: Kaitlyn a jejím přátelům se podařilo získat úlomek čistého křišťálu od Bratrstva. Ten může zničit zrůdný krystal pana Zetese, který páchá zlo. Nejprve však musí najít místo, kde je krystal schovaný. Kaitlyn se proto rozhodne pro návrat do institutu, protože jako tajný špeh má šanci úkryt najít. Podaří se skupině nadaných studentů porazit pana Zetese? Jaké nebezpečí hrozí Kaitlyn?



Děj a postavy
Další díl do série Temné vize od L.J. Smithové pojednává (jako i předchozí díly) o pětici kamarádů, která se rozhodla na vlastní pěst postavit zlému panu Zetesovi, do jehož institutu všech pět kamarádů nastoupilo v prvním díle. Jak ale brzy zjistili, tak jeho záměry nejsou tak zcela dobromyslné a pan Zetes má s partou nadaných teenagerů, obdařených každého jiným darem velké plány, které rozhodně nejsou takové, jaké by všichni od „milého“ pána čekali. Ve třetím díle se Rob, Kaitlyn, Gabriel, Anna a Lewis rozhodnou zakročit právě proti Zetesovi. Díky tomu na ně ale čekají všelijaké nástrahy a nikdo si není nijak jistý, komu může věřit. Můj názor na postavy je dost nejasný a vůbec nevím, co s tím mám dělat :D. Jsem si jistá, že mám opravdu strašně ráda Annu a Lewise a moc jim přeji, aby byli spolu, pokud víte, jak to myslím. Podle mě se k sobě dokonale hodí a určitě to ví jak oni, tak i Rob, Gabriel a Kaitlyn. Čímž se dostávám k hlavnímu, co se týče postav. L.J. Smith je určitě známá svými milostnými trojúhelníky. V Upířích denících to je Elena, Damon a Stefan, ve Stefanových denících to byla především Katherine, Damon a Stefan, což je zřejmé spíš ze seriálu a Tajný kruh jsem sice nečetla, ale kamarádka mi řekla, že lovestory o třech členech tam taky nechybí :DD.  Ale zpět k Temným vizím. Určitě je jasné, že tady se jedná o Kaitlyn, Gabriela a Roba a důležitá otázka je - komu víc přeji Kaitlynino srdce? Odpověď - nevím?! Ale fakt, já opravdu netuším. V prvním a druhém díle mi více sedl Gabriel, protože mám vždycky radši takové ty drsňáky, ale v tomto díle jsem měla radši Roba a vůbec nevím proč.. :D

Pocity, dojmy a hodnocení
Abych řekla pravdu, tak u první části knihy jsem se docela dost nudila. Vůbec to není tím, jak autorka píše. Právě naopak. Její styl psaní se mi moc líbí - je svěží, oddechový. Žádné složité popisy postav a míst, komplikované dialogy a souvětí. Řekla bych, že je to nespíš tím, že jsem před knihou četla knihu Adolf Hitler a ta byla úplně o něčem jiném a navíc mnohem více akční. Proto mi trvalo zhruba 70 stran, než jsem se do knihy začetla. Potom byla ale kniha fajn a já se s radostí začetla dál. Vždycky porovnávám tituly v celé sérii dohromady, tady a teď to udělám taky :D. Koukala jsem na své recenze na předchozí díly a teď bych je určitě pozměnila. Psala jsem, že se mi nejvíce líbila dvojka, což ale teď není pravda. Série se mi více rozležela v hlavě a ten, kdo čeká, že jako nejlepší napíšu trojku, tak ho asi zklamu. Po dlouhém (opravdu dlouhém) přemýšlení jsem nakonec usoudila, že lepší byla jednička, potom dvojka a nakonec trojka. Jak jsem tak koukala po ostatních recenzích, tak většina čtenářů to bere jako nejlepší z celé série. Tento názor nikomu neberu a respektuji ho, ale podle mě to byl nejhorší díl. Je mi to líto, protože tyhle knihy jsou určitě originální a zajímavé, ale tento díl mě zklamal… Podle mě nebyl tolik akční a tajemný. Na druhou stranu je na každé knize určitě něco dobrého a tady to byl celkový vztah mezi všemi, který se přes všechny zádrhele pěkně vyvíjel a hlavně, jak spolu všichni dokázali řešit problémy a být přítel jeden pro druhého. A ten konec? dvě slova - no páni!! Byla jsem naprosto překvapená, zmatená a taky nešťastná. Pokud jste knihu četli tak vás to určitě taky tak vykolejilo a můžu jen říct, že konec byl na knize určitě to nejlepší a knize u mě navýšil hodnocení. Palec nahoru pro L.J.Smith a její konce!! 

Obálka knihy:
Česká verze je rozhodně nejhezčí. Ne že by se mi nějak extra líbila, ale mezi těmihle ostatními s prominutím - hrůzami, je to opravdu to nejlepší. Jako první je italský paperback, který sice není tak hrozný jako to ostatní, ale stejně, co tam znamená ta růže? Možná mi chybí představivost a tak nechápu, co tam ta růže dělá, ale jednoduše mi ke knize nesedí. Potom jsem našla anglickou verzi z nakladatelství Simon Pulse (myslím) a to je naprostá katastrofa. Nechci nic odsuzovat, ale přiznejte si to, ta obálka je děsná. Připomíná mi to takové ty obálky k béčkovým knihám, které byly v 90. letech zdarma k časopisu a každá žena jich měla doma tucty (promiň babi :D). 

La Passione (Dark Visions, #3) The Passion (Dark Visions, #3)

*8/10*
Zdroje: obálky knih - Goodreads
doplňující obrázek - Google
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.







7 komentářů:

  1. Na to že je najhoršie zo série si dala pekne vysoké hodnotenia 8D Mne sa lúbila najviac celkovo vyriešenie a aj ten trojuholník jak sa vyriešil 8P
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že mne zklamal už druhý díl, protože nebyl tak akční jako ten první, takže aniž bych četla třetí díl, ti klidně budu věřit, že tě to zas tak moc nebavilo. Alespoň ten začátek :)
    Nicméně mě láká si knihu přečíst a udělat si na ni vlastní názor, tak uvidíme... :)

    P.S. Krásná recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, když si uděláš vlastní názor, tak to bude nejlepší. :)

      P.S. Děkuju :)

      Vymazat
  3. Mě se docela i ta italská obálka líbí=) Teda spojitost růže s dějem tam asi není. I když jsem zatím četla jen dva díly a třetí mě čeká, ale i tak mi tam taky kytka nesedí. Kdyby tam byl třeba kristal, který se k tomu dokonale hodí, byla by obálka hezčí než česká=)

    Pěkná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S krystalem by to bylo určitě super! :) Záleží na názoru. A moc děkuji za komentář a pochvalu recenze. ;)

      Vymazat
  4. Skvelý článok, túto knihu mám už dlhší čas a je fantasticka, lepšia ako dvojka :) mne sa tiež najviac pači česka/slovenska verzia tejto knihy..:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)