14. 2. 2013

RECENZE: GJORKOVÉ #1

Autor: Tereza Benešová
Série: Gjorkové
Díl: #1
Počet stran: 327
Nakladatelství: Krigl
Originální název:  Gjorkové - Tajemství minulosti
Rok vydání: 2012
Anotace: Pod hladinou oceánu leží svět, o jehož existenci nemá lidstvo dodnes, ani ponětí. Dvanáctiletá Nefas o něm už pár let ví, ale teprve dnes nastal čas zařadit se mezi své. Mezi Gjorky. Nefas nechce nic víc, než najít konečně domov, pár přátel a zjistit proč vlastně musela vyrůstat stranou. V novém světě ji ale otevřená náruč rozhodně nečeká a její touha po kamarádech, se v mžiku smrskne na snahu proplout, a být neviditelná. Brzy sice zjišťuje, že pomoc může přijít z míst, odkud by ji nikdy nečekala, ale také, že kdo se ptá, mohl by dostat odpověď o kterou vlastně vůbec nestojí. Vstupte spolu s Nefas do místa, kde je všechno stejně nebezpečné, jako krásné a fascinující. Kde mají všichni svá malá tajemství a odraz minulosti je příliš silný na to, aby se dal jen tak překonat.

Děj a postavy knihy:
Kniha začíná prologem, ve kterém se přemístíme do roku 1985, kde se setkáme s pár čaroději, kteří praktikují černou magii. Jak se ale dozvíme dále v příběhu, to se jim vymstí aneb Boží mlýny melou i v knihách. Z prologu jsem byla zmatená a moc jsem ho nepochopila. Takový problém mám u většiny prologů, tak jsem byla ráda, že tady bylo vysvětleno, co se vlastně v prologu stalo a pro celkový děj to bylo velice důležité. Hned po prologu se ocitneme s maličkou osmiletou Nefas, která vyrůstá mezi upíry, přitom sama upírka není. V tuto dobu však zjišťuje, že je Gjork. Dny plynou a už dvanáctiletá Nefas se ocitá v kočáře, který ji odveze pod hladinu oceánu. Nečekejte žábry, blány, šnorchl nebo ploutve. Stačí projít bariérou a voda "zmizí". Najednou se ocitnete ve světě o kterém jste neměli ani páru, že existuje. 
Díky své minulosti → pobyt s upíry, si Nefas vyslouží pověst "té, co by Vás mohla kousnout" a proto musí trpět žertíky svých spolužáků, různé narážky a pomluvy. A jelikož Gjorkové umí kouzlit, tak jsou některé jejich útoky dost vážné. Přesto se ale najdou dvě dobré duše a až do konce knihy jsou stále s Nefas a jsou ji velkou oporou. A to je blonďatá Chaira a chytrý Jack.
 Hlavní postavou knihy je Nefas. Když jsem si přečetla anotaci této knihy, tak mě překvapilo, že je hrdinka tak mladá. Většinou jsem četla knihy s hrdinkami staršími min. 14 let. V této knize jsem se ale přesvědčila, že i malé děti dokáží mnohdy velké věci na které by si troufl jen málokdo. Mezi dalšími postavami byla už řečená Chaira nebo Jack. Z těchto dvou kamarádských duší jsem si více oblíbila Jacka. Přišel mi jako kamarád více férový a ještě vtipný navrch. Neříkám, že Chairu jsem neměla ráda, ale někdy se k Jackovi nechovala hezky a zrovna ve chvíli, kdy ji on sám nejvíce potřeboval. Dále tu byli třeba sousedky Nefas - Adele a Caroline. To byli obyčejné holky, které Nefas neměli rády a ani ona je neměla příliš v lásce. Nicméně skoro na konci knihy se Adele vzpamatovala a docela jsem si ji i za tu chvilku oblíbila. ;) Potom jsem si opravdu oblíbila Cassiuse Atera nebo profesorku Trewisovou.

Dojmy, pocity a hodnocení
 Jedním slovem bych knihu popsala jako kouzelnou a myslím, že by to bylo to nejpřesnější, co bych o knize mohla říct. Kniha je totiž opravdu nejvíce založena na popisech. Na dialogy a monology se autorka také samozřejmě zaměřila, ale ty popisy byli takřka na každé stránce a já z nich hltala každé slovíčko. Popisy v knihách mám moc ráda a díky své bujné představivosti a talentu autorky jsem si opravdu mohla příběh promítat před očima. 
 Než jsem se rozhodla, že si knihu pořídím, tak jsem si pročítala recenze na tuto knihu a v pár recenzích bylo, že je tu nějaká podobnost s Harrym Potterem. Já ji také našla, ale jen na začátku, kdy je Nefas ubytována v hostinci. Toto místo mi dost připomínalo Děravý kotel, ale dál už byla kniha o něčem jiném. 
 Další velké plus jsou předměty ve škole. Ne, nezbláznila jsem se :D. Takovou zkušenost jsem měla už u Harryho, Erilianu a dalších kouzelných knih. Opravdu takovým hrdinům závidím to, co se učí ve škole. My máme chemii, fyziku, matematiku, biologii a oni mají lektvary, péči o kouzelné tvory, historii kouzelníků a já nevím, co ještě. Zrovna dneska jsem se s kamarádkou bavila o tom, jak moc bychom chtěli studovat v Bradavicích, ale po přečtení této knihy mi došlo, že být Gjork by taky nemuselo být vůbec špatné! :D
 Co se týče grafické stránky knihy, tak obálka je myslím fajn. Není to taková, co Vám vyrazí dech, ale ani taková u které musíte přemýšlet, jakou spojitost má s knihami. Další věc, kterou bych ráda vyzdvihla je zvláštní způsob, jak jsou nedořečené věty hrdinů zakončeny. Jsem zvyklá na pomlčku nebo tři tečky, ale tady tyto věty byli ukončeny otazníky. Chvilku jsem si musela zvyknout, ale potom to šlo v souladu s knihou a já si čtení i tak užila. Potom jsem u jedné recenze viděla komentář od samotné autorky, kde psala, že je to chyba programu, ve kterém nakladatelství knihu zpracovávalo, takže to vlastně na knize vůbec nic neubírá, jelikož hodnotím autorku a ne nakladatelství. 
 Kdybych měla zhodnotit dějovou linku, tak bych asi mluvila dost kladně, jako doposud. Děj plynul hezky, pomalu a sem tam nějaký zvrat. Pokud máte rádi akční knihy, kde se pořád něco děje, tak pro vás asi tato kniha nebude ten správný šálek čaje, ale jinak věřím, že si každý v knize najde to svoje. Za nějaké nesrovnalosti nebo za velmi málo občasnou zdlouhavost příběhu (jedna kapitola o tom,  jak studenti hráli tzv. bahňák) jsem se rozhodla pro... 

8,5/10




4 komentáře:

  1. Páni, dost jsi mě nabudila do čtení! Takže už vím, co příští měsíc čtu... :D
    Moc hezká recenze! Jo, stěhujeme se do Bradavic! Ihned :D chci mít lektvary se Snapem a mít tam taky Lupina :)
    Ale ohledně Gjorků doufám, že s HP to nic moc mít společného nebude, to by bylo divné. Trochu se mi nezdá, že v knize jsou kouzelníci smíchaní s upíry, ale to je asi věc názoru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! :)
      Hned? Já už mám sbaleno! :D
      Lupin♥
      Taky mi ty upíři moc nesedli, ale byli tam jen na pár stránek, jen na chvilku ;)

      Vymazat
  2. Táto knižka vyzerá veľmi dobre, takú podmorskú tému mám ja rada, snáď sa ku knihe raz dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to na super knihu, len mi tak trochu vadí, že hrdinka má len 12 rokov...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)