9. 2. 2013

RECENZE: LOĎ MEZI HVĚZDAMI

Loď mezi hvězdamiAutor: Beth revisová
Série: Vesmír
Díl: #1
Počet stran:
Nakladatelství: CooBoo
Originální název:  Across the Universe #1
Rok vydání: 2012
Anotace: Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmra
zený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel.
Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít. A pokud rychle něco nepodnikne, její rodiče budou další na řadě. Proto teď musí co nejrychleji rozluštit skrytá tajemství Universa. Ale na jejím seznamu podezřelých figuruje i jediný člověk, na kterém jí záleží: Syn, budoucí vůdce lodi a láska, která přišla znenadání.

Děj a postavy knihy:
Děj knihy se odehrává na vesmírné lodi Universum, kde vládnou určitá pravidla, zvláštnosti a zvyky. Všichni obyvatelé jsou takřka vzhledově i chováním stejní a proto nedochází ke konfliktům a celá loď pluje vesmírem bez sebemenších potíží. Prozatím...
Hlavní hrdinkou knihy je Amy, která se na Universum dostane coby zmrazený pasažér se svými rodiči a má se probudit o 300 let později na planetě Centauri, kde jsou určité náznaky života. Někdo ji ale schválně probudí a k tomu stačilo jedno tlačítko, Amy rozmrzla a nastaly problémy. Jelikož se Amy probudila o 50 let, její rodiče jsou stále zmrazeni a na další planetu je to těch 50 let, tak to znamená, že Amy by byla nakonec starší, než její rodiče, což je podle mě dost depresivní hned na začátek. 
Na druhé straně je tu Syn neboli budoucí Otec Universa. Role Otce a Syna jsou takové, Otec velí celé lodi, je něco jako náš prezident. Brání konfliktům a hlavně připravuje Syna, tedy budoucího Otce na jeho časy, protože nikdo nežije věčně. 
Kdybych měla říct, koho jsem si z postav oblíbila nejvíce, tak bych strašně ráda řekla třeba kronikáře Oriona, ale na konci knihy mi to autorka tím, co udělal dost rychle vymluvila. Kdybych se měla vyjádřit k Amy a Synovi, tak by to dopadlo, tak že Amy jsem si moc neoblíbila. Nevím ani proč, jednoduše mi nesedla a nedokázala jsem se s ní sžít. Syn mi přišel jako fajn postava, ale někdy mě taky dost štval. Už se mi dlouho nestalo, že bych si z knihy neoblíbila žádnou postavu, u Lodě mezi hvězdami nemůžu říct, že jsem si nikoho neoblíbila, ale nikdo se mi nedostal úplně pod kůži. Uvidíme, jak se to vyvine v dalších dvou dílech.

Pocity, dojmy, hodnocení
Upřímně? Tahle knížka byla ... dost dobrá! :D Po prvních stranách jsem si řekla, že je tu konečně kniha, kde láska mezi hlavními hrdiny je opravdu komplikovaná a ne komplikovaná tím způsobem, že někdo s někým nemůže být kvůli nějakému proroctví, kletbě či nějakému jinému originálnímu  způsobu.  Kdybych měla shrnout názor na dějovou stránku, tak bych řekla asi tolik celkový námět knihy je velice povedený a originální. Začátek knihy byl skvělý, střed knihy, to bylo mírné zklamání, jelikož jsem se při některých pasážích nudila, ale to bylo jen párkrát. A ten konec byl naprostá bomba! Autorce se podařilo to, abyste si v průběhu knihy pokládali spoustu otázek, ale přesto jste hltali příběh a nakonci knihy jste našli odpovědi na všechny otázky a celkově to tvořilo velmi povedenou knihu! Našlo by se tu pár nelogičností nebo prostě věci, které do sebe prostě nezapadali, ale v souladu s příběhem v této knize se to dalo opomenout.

Varianty obálek:

Across the Universe (Across the Universe, #1)  Across the Universe  Godspeed - Die Reise beginnt (Across The Universe, #1)  Despierta (Across the Universe, #1)

Across the Universe (Across the Universe, #1)  Evrenin Ötesi (Across the Universe, #1)  Naprieč vesmírom   W Otchłani (Across the Universe, #1)

Matka alkaa (Across the Universe, #1)  Across the Universe (Across the Universe, #1)  Μέχρι την άκρη του σύμπαντος (Μέχρι την άκρη του σύμπαντος, #1)  Através do Universo (Across the Universe #1)

7,5/10






6 komentářů:

  1. Taky se mi knížka líbila, i když možná o trošku míň než tobě, ale druhý díl pro mě byl docela pecka! Úplně souhlasím s tvým názorem na tu romantickou linku, ta se mi taky líbila a v téhle době to bylo zase něco trošku jiného a originálního. Taky jsem se uprostřed trochu nudila, ale jak říkám, druhý díl pro mě byl o dost lepší, takže si ho určitě přečti! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tiež sa mi kniha páčila trošku menej, námet je super, ale spracovanie mi nie celkom sadlo. Ale 2ku by som rada 8)

    OdpovědětVymazat
  3. V češtine je to Syn? V slovenčine to bol Starší...Mne sa kniha veľmi, veľmi páčila

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha je vážně úžasná :).. A to platí i o dvojce.. Už se nemůžu dočkat posledního dílu.. Vůbec nevím, co mám čekat, jak to celé dopadne :).. Áááá.. ještě, že CooBoo je tak rychlé :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)