24. 2. 2013

RECENZE: PROMĚNA

Autor: Nany Holder, Debbie Vigué
Série: Vlčí pramen
Díl: #1
Počet stran: 313
Nakladatelství: AlPress
Originální název:  
Rok vydání: 2012
Anotace: 
Po smrti rodičů se Kat přestěhuje k dědovi do městečka skrytého hluboko v lesích, ale tam se jí vůbec nelíbí. Ve škole se velmi brzy skamarádí s Trickem a Cordelií, do Justina se dokonce zamiluje. Jenže když je jednou napadne vlk, začnou se všichni tři kamarádi chovat divně. Neskrývají nějaké tajemství? Kat se bojí, že uvízla ve světě přízraků, a neví, komu má věřit.

Děj a postavy knihy:
Katelyn McBrideová, coby hlavní hrdinka knihy si prožila opravdu mnoho zlého. Otec jí zemřel a na začátku knihy jí umře i maminka při zemětřesení. Katelyn si to dává za vinu, protože kdyby si nevzala léky proti bolesti, tak by byla nejspíš vzhůru a mohla by pomoct mamce. Kvůli tomu, že nemá v Californii žádného příbuzného, musí se i přes nabídku kamarádky, že by mohla bydlet u ní doma přestěhovat do Wolf Springs ke svému dědečkovi. Katelyn z toho není vůbec nadšená a i přes to se musí k dědečkovi nastěhovat. Po prvním dnu ve škole se skamarádí s Cordelií, Trickem a zamiluje se do Justina. Po pár týdnech ve škole zažije mnoho podivných událostí a při pár z nich málem přišla o život. Na konci knihy Katelyn zjistí mnoho důležitých a dech beroucích informací o Cordelii, Justinovi a celém Wolf Springs. 
 Katelyn byla jako hlavní hrdinka taková neutrální. Dokázala jsem se s ní sžít, ale snadno jsem si na jejím místě dokázala představit třeba Cordelii. Cordelie byla samá záhada a tajemství a proto jsem ji měla radši než Katelyn. Skoro jako v každé YA knize i tady byl milostný trojúhelník. Tady v něm hraje hlavní roli právě Katelyn, Trick a potom Justin. Justin má přítelkyni, ale i přesto to mezi ním a Kate jiskří.

Pocity, dojmy, hodnocení:
Co se týče dějové stránky této knihy, tak mi přišla vcelku uspěchaná. Na konci knihy na nás autorky vybalí neskutečně mnoho informací a po čas čtení knihy jsem měla pocit, že je napsaná knihy, takovým tím stylem, aby už  čtenář byl na konci. Podle mě by bylo lepší, kdyby se ty informace dostávali napovrch průběžně. U některých knih mi to zase až tolik nevadilo nebo jsem si toho prostě nevšimla, ale tady to u mě mělo u hodnocení na knihu dopad.
Jinak se kniha čte lehce, je založena spíš na dialozích, než na postavách či popisech. V průběhu knihy jsem nenašla žádné zádrhely, kvůli tomu, že knihu píšou dvě autorky. To se mi stalo jedině u Školy Noci. Tématika vlkodlaci mě nadchla a v knize byla skvěle a originálně zpracovaná, což knize přičetlo v hodnocení nějaké ty body navíc. 
 Kdybych se měla zaměřit na negativní stránku knihy, tak řeknu asi tolik: v knize jsem našla pár momentů, kdy jsem se nudila, pár momentů, kdy jsem si prostě řekla, že to snad není možné, čeho jsou lidi schopní a nad pár momenty, jsem se prostě jen ušklíbla a četla dál. 
Jako vždycky, než jsem si knihu chtěla pořídit jsem mrkla na pár recenzí. Pro někoho to byla absolutní pecka, pro někoho propadák, pro někoho průměrná kniha. Já se přikloním k té poslední možnosti, protože kniha nemá nic, co by ji shodilo do pekel a nic, co by ji vyneslo do nebes. Prostě a jednoduše zlatý střed. Každý si v knize najde to své, já si našla vlkodlaky a Tricka. :)

Obálky:
Unleashed (Wolf Springs Chronicles, #1) Unleashed (Wolf Springs Chronicles, #1) Proměna (Vlčí pramen, #1)

Tak tohle mě opravdu zamrzelo. Strašně se mi líbí originální verze obálky! Škoda, že máme jinou, protože tahle je úplně úžasná! Tajemná, v celku jednoduchá, prostě skvělá. I druhá verze se mi líbí, ta modelka má moc pěkný účes :D. Bohužel, česká obálka se mi líbí nejméně. 

6,5/10



3 komentáře:

  1. Vždy som si podľa obálky myslela že to je o upíroch a ono to je o vlkolakoch 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tam nepsali Vlčí pramen, taky bych si to myslela :D

      Vymazat
  2. Mám stejný názor, česká obálka teda nic moc. Kdyby byla u nás ta první obálka, určitě by to na knihu i nalákalo víc čtenářů :) Ale jinak hezká recenze ;)

    PS: Miluju Šklíbu! :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)