5. 3. 2013

RECENZE: POSLEDNÍ Z BOHŮ

Největší obrázek výrobku Percy Jackson – Poslední z bohůAutor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Díl: #5
Počet stran: 407
Nakladatelství: Fragment
Originální název:  Percy Jackson 5 - The Last Olympian
Rok vydání: 2011
Anotace: 
Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…
Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina?
Zápas o zachování civilizace začíná!




Děj a postavy knihy:
Percy Jackson bude mít v posledním díle své série pořádně na pilno. Čeká ho rozhodující bitva o záchranu Olympu a svého města New Yorku. Kronos sbírá své síly a shání každého, kdo by byl ochoten se postavit Bohům a nastolit tak Kronovu vládu. Celá jeho armáda bude mít ale nepřítele jak samotné Bohy, tak i polobohy z Tábora polokrevných, satyry, kentaury, Artemidiny lovkyně v čele s Thalií, kterou známe z předchozích dílů a všechny, kdo stojí za dobro. Už od začátku knihy se každý musí spolehnout sám na sebe, své bojové umění a na pravé přátele. Slovo pravé je opravdu na místě, jelikož už od začátku knihy se každý může setkat se zradou. Dokonce i samotný Percy. 
Percy Jackson v tomto díle prokázal velké množství odvahy, která jakoby se v něm kupila po čas všech předchozích dílů a v tomto vybuchla. Percy rozhodně byl hrdina a bylo od něj hodně očekáváno. Například i to, že on je právě onen hrdina, kterého se týká celé proroctví. Ne všechno je ale tak, jak se na první pohled zdá.
Annabeth v tomto díle byla opravdu skvělá. Strašně se mi líbila její víra, kterou stále věřila v Luka, i když to bylo všechno zkomplikované a už ani nebyla tak žárlivá vůči Percymu a Rachel. Asi si uvědomila, že na to před blížící se válkou není čas a je to zbytečné. Nechci moc spoilerovat, ale asi jsem nebyla jediná, kdo si myslel v předchozích dílech, že mezi Percym a Annabeth to bude ještě hodně zajímavé. No, tomto díle se mi to splnilo do puntíku.
Rachel v tomto díle opravdu hodně překvapila. Byla opravdu statečná na obyčejnou smrtelnici. I když Rachel rozhodně obyčejná není, ale to už si zjistíte sami, až si knihu přečtete.

Pocity, dojmy, hodnocení:
Ricka Riordana a jeho styl psaní naprosto miluji. Je to ten typ autora, který Vás zaujme už na první stránce prvního dílu a pustí Vás na posledním slově posledního dílu. Dobře, dělám  si legraci. Percy Vás už neopustí, pokud jste si ho alespoň trochu oblíbili a já věřím, že  oblíbili. Pokaždé, když se podívám do knihovničky a vidím všech pět dílů pohromadě, tak si okamžitě vzpomenu, jak se Percy v první díle, ještě jako dvanáctiletý chlapec dozvěděl, že je polobůh a jak se poprvé setkal s Cheironem, Annabeth a Groverem. Všechno mám v paměti a doufám, že to tam dlouho zůstane, protože tahle série je tak krásně svěží, vtipná, plná nečekaných zvratů a momentů. Jsem strašně ráda za to, že Rick Riordan se s dějem nějak nemazlí, děj plyne, plyne, plyne, plyne a na konci knihy na Vás čeká takové překvapení, že je to až k nevíře, že jste si mysleli něco a on se z toho vyklubal naprostý opak. Stejně tak jsem ráda za další dvě autorovi série, které se nakladatelství Fragment taktéž rozhodlo vydat. Já už teď mám doma Rudou pyramidu (Kroniky Cartera Kanea #1) a Proroctví (Bohové Olympu #1). Právě Proroctví je volné pokračování Percyho Jacksona akorát s rozdílem, že se kniha nevěnuje jen Percymu, ale i ostatním polobohům a něco mi říká, že se mi kniha bude sakra líbit. Ale zpátky k Percymu. Tento díl jsem si snažila co nejvíce si užít a stále dokola jsem zaháněla hlas, který mi v hlavě tiše říkal: Už čteš poslední díl téhle série, víš to? A proto, když jsem byla na konci knihy, snažila jsem si vše poctivě vrýt do paměti a zapamatovat, protože tohle je opravdu poslední díl Percyho Jacksona. Ehm... Už jsem říkala, že miluji Ricka Riordana? :P
Tento díl byl zaručeně (aspoň pro mě) to nejlepší z celé série. Ono totiž v minulých dílech nebylo tolik akce, napětí a nevypočitatelnosti všech. Když si vezmeme minulé díly, tak je to vlastně vždy: Percy má malér, dostane se do Tábora polokrevných, nebezpečná výprava, smrt někoho, návrat do Tábora , návrat k mamce a nástup do školy. Neříkám, že je to špatně! To vůbec!!! Ale chci říct, že v tomto díle to bylo úplně jinak. Vlastně po celý čas knihy jakoby byla jen nebezpečná bitva, která skončí velmi překvapivě i přes všechna proroctví a kletby. Takže je to rozhodně změna. Za další plus považuji to, že kniha neskončila úplným happy-endem a nakonec všichni zjistili, co od nich ostatní očekávají a jaký je jejich osud. I ta postava, která v příběhu není tolik zakomponovaná, dokáže jedním rozhodnutím obrátit vše vzhůru nohama. Abych tuto recenzi nějak ukončila, tak jen na konec řeknu, že poslední díl Percyho Jacksona mě naprosto pohltil, kniha se četla jedním dechem a byla zkrátka úžasná. Na závěr? Nejlepší kniha roku 2013! Sice máme teprve březen a já moc knih nepřečetla, ale rozhodně je tento titul pro knihu zasloužený a já doufám, že jsem Vám přesvědčila o kvalitě této série! Doufám, že pro nás Rick Riordan připraví další knihy.


10/10

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.
Zdroje obrázků: Google

7 komentářů:

  1. Jak se ti kniha četla jedním dechem, tak se mi četla tvá recenze :) Krásně jsi se rozepsala a popsala své pocity do všech podrobností. Krása! Mě jsi na Percyho určitě nalákala, teď už vím, že si ho na 100% přečtu. Vážně skvělá recenze, moc se ti povedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem strašně moc ráda!!!
      Určitě se ti Percy bude líbit :)

      Vymazat
  2. Máš skvělé receneze! Sice ne uplně mých oblíbených knížek, ale ještě sem určitě zavítám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!!
      Za další návštěvu budu moc ráda :)

      Vymazat
  3. Ahoj, ráda bych tě pozvala na svůj blog . Předem podotýkám, že mi nejde o reklamu, ale o to, aby se o problematice, které se na svém webu věnuju, dozvědělo co nejvíce lidí a poučilo to tak laickou veřejnost, která je většinou jen plna předsudků. Blog je věnován poruchám příjmu potravy a hlavně boji s těmito nemocemi. Nehodlám se řadit k thinspo nebo podobným komunitám. Na blogu najdeš i trochu z cesty mým životem, každodením bojem s PPP, ale také spoustu rad a tipů týkajících se kosmetiky, fotek, článků o mně samé, beauty vychytávky, recenze, recepty, které nikde jinde nenajdeš a mnoho dalšího. Kdyby tě blog zaujal, budu moc ráda, když zanecháš komentář nebo se můžeš stát dalším z mých ctěných "followers". Budu se moc těšit na tvou návštěvu a přeji krásný zbytek dne. Andie :)*
    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to se ještě mám na co těšit :).
    Zrovna začínám číst čtvrtý díl, a trojka mě trošku zklamala, tak doufám, že se mi to teď bude líbit víc a víc! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)