9. 4. 2013

RECENZE: ANNA KARENINA

Největší obrázek výrobku L. N. Tolstoj – Anna KareninaAutor: Lev Nikolajevič Tolstoj/ převyprávěl Václav Dušek
Série: 
Díl: #1
Počet stran: 200
Nakladatelství: Fragment
Originální název:  Anna Karenina
Rok vydání: 2011
Anotace: Kvůli své vášnivé lásce se rozhodla definitivně změnit svůj život a volit mezi salonním životem v nelásce a přirozeným právem na štěstí. Nechce dále tajit svůj milostný poměr a je odhodlána opustit muže a syna, ztratit své společenské postavení a čelit opovržení ze strany bývalých přátel a společnosti. Nový život jí však nepřináší to, po čem opravdu touží, a vír událostí vede její kroky na osudové nádraží…



***

Na tuto knihu jsem byla opravdu velice zvědavá a opravdu hodně jsem se těšila na její přečtení. Možná za to tak trochu mohl i film, ve kterém hrála moje vcelku oblíbená herečka Keira Knightley (např. Piráti z Karibiku). Než jsem se do knihy začetla, tak mi to trvalo celkem dlouho, ale nakonec jsem byla moc ráda, že jsem se přinutila. I když tedy musím přiznat, že jsem se docela bála, jak se mi bude kniha líbit, protože je to opravdu jedna z klasik světové literatury, ale zvládla jsem to a pokud vás zajímá, jak se mi kniha líbila, tak čtěte v recenzi dál :).

***

V knize se prolínalo několik příběhů a životů, ale já se pokusím Vám tu shrnout ten nejdůležitější. O Anně Kareninové. 
Anna Karenina si žila spokojený život s manželem a synem. Měla snad vše, po čem ženy touží. Lásku, milujícího muže, šťastné dítě. Ale přeci jen se zamiluje do jiného. Najde si milence a s tím začnou i její starosti. Opovržení ze strany manžela, přátel a ruské společnosti, to vše musí Anna prožívat. Až jednoho dne všechny, krom Vronského (milenec), opustí a spolu se vydají do Evropy. Příběh plyne celkově hezky pomalu, bez větších zvratů, nicméně konec knihy byl opravdu... hodně zajímavý, zvláštní. Nechybělo mnoho a už jsem potřebovala papírový kapesník, aby mi slza neukápla na knihu. Po takovém zážitku se na film musím podívat stoprocentně. 

***
Jsem si jistá, že se kniha bude líbit těm, kteří ocení klasickou literaturu, i když ti si asi spíše přečtou originál, ale i tak. Já jsem si knihu přečetla z čisté zvědavosti a jsem za to ráda. Originál bych asi nezvládla a kdyby, tak bych knihu četla opravdu dlouho. I u této převyprávěné verze jsem měla občas problémy se znalostí některých celých slov, avšak největší problém mi dělala výslovnost ruských jmen. Opravdu jsem měla občas problém a jméno se mi, díky bohaté češtině, v sedmi pádech vyslovovalo celkem špatně. Ale je mi jasné, že to od ruského autora je samozřejmost a nemůžu za to knize ubrat nějaké body. 

***
Po dějové stránce se mi kniha líbila. Začátek byl takový hezký úvod a seznámení se všemi postavami a příběhy. Střed knihy byl pro mě docela nudný, nic moc se tu nedělo a konec byl úplně úžasný! Pokud bych měla říct, co bylo na knize nejlepší, tak určitě konec. Byl hodně emotivní a akční - zvláštní kombinace, že? Prostě konec naprostá bomba! Jsem ráda, že jsem u čtení vydržela. Hodě jsem se bála, jak zvládnu napsat recenzi, ale snad jsem tu něco napsala, tak, abych Vás alespoň trochu na knihu nalákala :)


7,5/10
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE
Obrázky ze stránky Google. 

6 komentářů:

  1. No mňa si určite na túto verziu nalákala, po originály by som asi nesiahla. Taktiež si mám v pláne pozrieť film, Keiru zbožňujem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dost těžká knížka na čtení, ale moc hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze. Včera jsem byla na filmu v kině. A bylo to úžasné. Kieru mám hodně ráda. :) A potom filmu bych si i originál možná přečetla. Vážně se mi to líbilo. Bylo to překvapující. Některé věci jsem opravdu nečekala. Naprosto mě to šokovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :)
      Kiera je skvělá herečka, do kina už asi nestihnu na film jít, ale určitě už je na internetu, tak se na něj podívám :)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)