14. 8. 2014

RECENZE: MAYSKÉ PROROCTVÍ #2

Název: Mayské proroctví #2 – Hadí spirála 
Autor: Christy Raedeke 
Originální název: The Serpent’s Coil
Série: Mayské proroctví  
Nakladatelství: Fragment 
Počet stran: 280 
Rok vydání: 2013 
Anotace: Caity byla předurčena sehrát důležitou roli při záchraně lidské civilizace. Je však ve velkém nebezpečí, zrádná organizace Fraternitas je jí v patách. Pokud Caity a její přátelé selžou, převezme vládu organizace a odsoudí vše k zániku. Podaří se získat dostatečnou sílu pro záchranu světa? Naplní se starodávné proroctví?

Můj názor:
Děj knihy začíná pomalým rozjezdem, což jsem rozhodně ocenila, protože jsem první díl četla před více než rokem a nepamatovala jsem si ho úplně do detailů. Dokonce jsem zvažovala i re-reading, ale autorka mě nakonec zachránila a knihu rozjela pomalu a já měla prostor se zorientovat.
 

„Řeknu ti, jaká je situace, jestli ti to pomůže. Jak víš, události vrcholí: na rok 2012 je předpovězeno velice vzácné galaktické postavení planet, ke kterému dochází jednou za 26 000 let, sluneční soustava se zahřívá a dochází k nejsilnější sluneční erupci za poslední dobu..."

Druhý díl série Mayské proroctví mě celkově opravdu hodně překvapil. Hlavně díky hlavní hrdince, která se od předešlého dílu změnila a dospěla. Nesnažila sepřijít na všechno najednou a dokázala přiznat vlastní chybu. Postavy měla autorka celkově dobře promyšlené. Hodně mě bavila situace s Caitlyninou nejlepší kamarádkou Justine, která mi trošku připomínala mě samotnou a na druhé straně Caity mi připomínala mojí nejlepší kamarádku a proto mě kniha bavila o to víc, když jsem si představovala, co bychom asi v této situaci dělaly my dvě.
Co se týče dějové stránky knihy, tak byla rozhodně zajímavější, než v prvním díle. Hodně mě bavilo, když Justine s Caity nastoupily na novou školu a začaly cestovat. Děj plynul rychle a byl čtivý. Čas od času jsem narazila na pár nelogičností a urychlených momentů, ale to se dá pominout, pokud vás, tak jako mě, baví lehce dobrodružné knihy s nádechcem romantiky. Knihu bych doporučila těm, kteří hledají lehkou a odpočinkovou knihu.

Moje nejoblíbenější postava z minulého dílu byl Strýček Li, ale s odstupem času moc nechápu jeho chování a v tomto díle mi opravdu šel na nervy. Oblíbila jsem si Justine. Byla to chápavá kamarádka a občas mi jí bylo i líto, když jí, podle mě, Caity jen využívala. Nakonec si ale vždycky pomohly a tvořily super dvojku. Takovou hádankou pro mě byl spolužák Justine a Caitlyn,  Jules D´Aubigne. Sebevědomý a tajemný student. Zní to jako klišé, ale Julese jsem si opravdu oblíbila. 

Co mi na knize vadilo a co jsem moc nepochopila bylo, proč autorka zvolila zrovna toto vysvětlení a rozuzlení celé zápletky. Záležitost s galaktickým středem všeho a zapletení vesmíru do příběhu mi přišla přehnaná a zbytečná. Když jsem četla první i druhý díl, tak jsem si udělala svoje vlastní teorie o tom, jak se celá situace vyřeší a jak to nakonec bude s Caity, ale opravdu mě nenapadlo, že cokoliv v knize bude mít co dočinění s vesmírem.
Když jsem došla ke konci knihy, byla jsem zklamaná. Ne z knihy, jen z jejího konce. Ten byl podle mě odfláknutý a trošku laciný. Celkově jsem od boje s Farenitas čekala mnohem víc.  

6,5/10
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.




2 komentáře:

  1. Já ještě nečetla ani první díl, i když bych časem chtěla. tenhle typ knížek mám ráda, tak snad se mi to bude líbit. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, četl jsem první díl a moc se mi to líbilo, tak se těším na dvojku. Díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)