25. 8. 2014

RECENZE: SERAFÍNA

Název: Serafína #1 - Příběh draků 
Autor: Rachel Hartmanová 
Originální název: Seraphina 
Série: Serafína #1 
Nakladatelství: Fragment 
Počet stran: 352 
Rok vydání: 2014 
Anotace: V zemi zvané Gored žijí již po desetiletí lidé a draci v míru. Po tajemné smrti lidského prince je však příměří ohroženo. Podaří se Serafíně, která před světem skrývá své životní tajemství, odhalit skutečného vraha? Budoucnost draků je v sázce a v Goredu již není pro nikoho bezpečno.







Můj názor: 
Na tuto knihu jsem se obzvlášť těšila, protože první, co mě zaujalo byla obálka. Podle ní hned poznáte, že půjde o fantasy příběh s draky v hlavní roli. A jako takový bonus tam najdete doporučení od Christophera Paoliniho, což je spisovatel, kterého určitě znáte. Píše naprosto úžasné dračí příběhy, tak jsem po tomto doporučení čekala opravdu hodně. Bohužel jsem byla zklamaná. 

„Jestli ho opravdu zabil drak, je to pravděpodobné. Kterýkoliv drak, který by jej chtěl úkladně zavraždit, by měl sto dalších možností, jak to udělat, aniž by vzbudil podezření před ostatními draky..."

Kniha pojednává o dívce Serafíně, která (jak už bývá zvykem) není obyčejná. Žije v zemi zvané Gored, kde už pár desetiletí žijí draci a lidé v míru. Když je ale princ Rufus nalezen mrtvý a bez hlavy, nejeden člověk si myslí, že tato situace má co dočinění s draky. Situace je napjatá a k tomu se blíží 40. výročí uzavření smlouvy mezi královnou Goredu Lavondou a ardmagarem Comonotem. Sama Serafína je z celé situace nervózní a k tomu musí cvičit na spinet a učit se královskému chování.
Kniha je vyprávěna z pohledu Serafíny. Ta, jakožto hlavní hrdinka Vás doprovází po celou dobu knihy. Já jsem si Serafínu vůbec neoblíbila, spíš naopak. Přišla mi přehnaně sebevědomá a egoistická, na to, že prakticky nic nedokázala. Poučovala ostatní a nedokázala připustit vlastní chybu. Na druhou
stranu jsem si strašně oblíbila Ormu, což byl Serafínin učitel. Byl vtipný, slušný a věděl, co je správné.
Jak už jsem řekla, tak na knihu jsem byla velmi zvědavá a těšila jsem se, až si ji přečtu. Když jsem začala číst, tak jsem už začala tušit, že to asi nebude nic tak úžasného, jak jsem myslela, ale doufala jsem, že se kniha rozjede a bude tam určité napětí a více akce. Bohužel se tak nestalo a když jsem byla cca na strně 100, tak jsem si od knihy dala na 3 týdny pauzu a mezitím četla jiné knihy. Nakonec jsem knihu dočetla, ale musela jsem se maličko přemlouvat.

Řekla bych, že autorka měla dobrý a vlastně i originální nápad na fantasy příběh, ale nedokázala ho sepsat tak, aby mě kniha bavila. Přišla mi nudná a nezajímavá. Abych nemluvila  jen o negativnícch věcech, tak musím rozhodně říct, že autorka má příběh rozhodně dobře promyšlený a na konci knihy najdete i slovníček všech pojmů, které autorka používá a seznam všech postav, které v knize najdete. Knihu bych nejspíš doporučila těm, kteří jsou maličko mladší a mají rádi fantasy příběhy.


5/10
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.

5 komentářů:

  1. Naprosto s tebou v názoru souhlasím :) Autorka měla bezvadný nápad, který ale podala naprosto nečtivě, nudně a tak nějak i nezáživně. Vůbec mne to nebavilo a přišlo mi to i hrozně moc chaotické.

    OdpovědětVymazat
  2. Na fantasy zrovna nejsem, nikdy jsem podobnou knihu nečetla, ale souhlasím, že obálku má krásnou :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja fantasy úplne milujem akurát na tie dračie príbehy ako Eragon ,ktorého som sícenečítala ale proste neviem sa k tomu donútiť.Nejako ma dračia tématika neláka. Pritom mám takmer 18rokov a stále hltám fantasy knihy. No táto by ma asi nezaujala a podľa recenzie a takého pol napol hodnotenia asi nebola až taká skvelá takže :) Ale dobre spracovaná recenzia.
    -Berry z blogu featherlets.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Ja by som tomu dala tak 7/10. Mne sa to páčilo. Konečne niečo nové, nepodobalo sa to na nič, čo som dovtedy čítala, takže za mňa spokojnosť.
    Dúfam, že sa neurazíš, ak ťa ešte na záver pozvem na knižnú foto súťaž u mňa na blogu. Možno by ťa to mohlo zaujať. Budem rada, ak sa zapojíš-http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/2015/02/blogova-oslava-knizna-fotosutaz-o-knihy.html

    OdpovědětVymazat
  5. Na mě ta obálka naopak moc dobrý dojem neudělala - taková uměla, skoro dětská.. to moc nemusím, ale příběhu jsem chtěla dát šanci.. Jak píšeš, autorka měla vážně dobrý nápad, ale je škoda, že ho pořádně nevyužila..

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)