15. 1. 2016

RECENZE: CHYŤ MĚ

Název: Chyť mě 
Autor: Lisa Gardnerová 
Originální název: Catch me 
Série:  - 
Nakladatelství: Knižní klub 
Počet stran: 384  
Rok vydání: 2013 
Anotace:
Seržantku D. D. Warrenovou z bostonského detektivního oddělení hned tak něco nepřekvapí, Charlene Rosalind Carter Grantová ji však dokonale zaskočí: prosbou o vyšetření své vlastní vraždy – Charlene je přesvědčena, že ji někdo usiluje o život. Dva roky po sobě zemřely dvě její nejlepší kamarádky – obě 21. ledna, obě rukou neznámého vraha. Blíží se další 21. leden a Charlene počítá hodiny do své smrti. Ale rozhodně se nevzdá bez boje... V D. D. však hlodá podezření: Je Charlene obětí, nebo pachatelkou dokonalých zločinů? A co ji spojuje s chladnokrevnými vraždami bostonských pedofilů, které vypadají, jako by si někdo vyřizoval účty? 




Lisa Gardnerová  je americká spisovatelka žijící v New Hampshiru se svou dcerou a manželem. Dříve byla známá hlavně pod svým pseudonymem Alicia Scott, pod který psala hlavně romány pro ženy. Pokud by u románů zůstala nejspíš bych na autorku nenarazila, ale naštěstí začala psát pod svým pravým jménem napínavé a mrazivé thrillery. Jedním z příkladů je právě kniha Chyť mě, která patří mězi novější díla autorky. Pokud máte rádi napínavé příběhy plné akce a hádanek, tak rozhodně čtěte dál! 


Za čtyři dny mě někdo přijde zabít. 


 Seržantka D.D. Warrenová pracuje jako seržantka bostonského detektivního oddělení. Cestu už ji překřížilo mnoho vrahů a tak ji jen tak něco nezaskočí. Co když za ní ale přijde mladá žena, která jí poprosí o vyřešení své vlastní vraždy? Po právu je seržantka nejdříve zaskočená, ale jak se zdá, Charlotte by nemusela být jen obětí. V Bostonu totiž řádí sériový vrah, který vraždí pedofily. Zdánlivě rozdílné případy mají nakonec mnoho společného. 
 Charlotte Rosalind Carter Grantová je 28 letá žena, která se připravuje na svou vlastní smrt. Lépe řečeno vraždu. Dva roky po sobě umíraly její nejlepší kamarádky ve stejný den a stejným způsobem. Charlotte si tedy dala dvě a dvě dohromady a došlo jí, že bude další na řadě. 

Zpočátku, než jsem knihu začala číst mi přišel celkový námět knihy společně s obálkou tak nějak přehnaný, zkrátka přetažený za vlasy. Krvavý otisk, název knihy, detektivní zápletka a k tomu plánovaná vražda? Nešlo mi to dohromady, ale přesto jsem to zkusila a knize jsem dala šanci. A rozhodně toho nelituji. 
 Kniha je psána z několika pohledů a řeší různé příběhy, které se ve správný čas spojí všechny do jednoho a vznikne jedna ucelená zápletka. 
Kapitoly, kde se vyšetřovaly vraždy bostonských pedofilů pro mě ale byly nejzajímavější. Už od mala sleduji v televizi kriminální seriály (a nestydím se za to!). A toto vyšetřování bylo úplně jako z televize. Byly zde popsány místa činu, podoby mrtvol a hlavně postupy detektivky Warrenové. Opravdu mě bavilo číst, jak se získá každý otisk prstu z vražedné zbraně a podobné šílenosti. Důkladně se tu vysvětlovaly všechny postupy řešení vražd, ale také jak si pedofilové vybírají své oběti. Už asi půl roku mě láká práce forenzního analytika, takže pro mě byla tato kniha i takovým menším vzděláním. 

„Buď statečná."

Kdybych měla shrnout celkové dojmy z knihy, tak musím rozhodně knihu doporučit dál. Asi nebude úplně pro každého. Nevím, jestli by všem udělalo dobře číst o mrtvolách, zápachu z nich a podobně. Pokud máte slabší žaludek a kniha vás zaujala, tak tedy hodně štěstí (ale rozhodně stojí za to).
V knize mě bavil vývoj postav, cestování do jejich minulosti a otázky kolem vraha. Konec byl určitě překvapivý, na druhou stranu, jak už jsem říkala, tak detektivních pořadů mám nakoukáno docela hodně, takže pro mě byl konec trošičku klišé, ale pro někoho, kdo do detektivek není takový blázen jako já to byl určitě ohromující konec.  

9/10 
zdroj obrázku: zde

2 komentáře:

  1. Jako člověk milující detektivky (= člověk, který přečetl spousty detektivek) jsem tak nějak smířená s tím, že mě autoři v závěru dokáží málokdy překvapit. Tahle kniha i tak vypadá zajímavě. Dobrý tip, děkuji :)

    Kris

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda detektivky, tak by se ti určitě mohla líbit :)
      Děkuji za komentář :)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)