24. 1. 2016

RECENZE: OBYVATEL

https://d.gr-assets.com/books/1393068080l/20884965.jpgNázev: Obyvatel 
Autor: Francis Cottam 
Originální název: The Resident 
Série:  -  
Nakladatelství: Galatea 
Počet stran: 256 
Rok vydání: 2013  
Anotace:
Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou životní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální…
V průběhu několika týdnů ji záhadné události vedou k podezření, že v bytě není sama, a nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje. Podivné zvuky, které ji v noci probouzí, silueta muže, stojící v jejím pokoji… Její obavy však nejsou dílem zjitřené fantazie, ohrožení je až příliš reálné a o to hrozivější. Juliet je proti své vůli zavlečena do děsivé hry na kočku a myš a neexistuje žádná jistota, zda z ní vyjde živá.


 Autorem knihy je Francis Cottam. Svou kariéru začal jako žurnalista, ale později zjistil, že to není nic pro něj a začal psát horrory a paranormální thrillery. Právě ty píše pod pseudonymem F.G.Cottam. Je škoda, že u nás vyšla pouze jedna kniha a to právě Obyvatel. Na goodreads jsem našla spoustu autorových knih, které měly hodnocení lehce nadprůměrné. Zaujala mě třeba kniha The House of Lost Souls nebo An Absence of Natural Light. Doufám, že se v budoucnu dočkáme dalších autorových knih i v češtině.
Autor nyní žije se svou rodinou ve Velké Británii. 

Juliet Devereauová je mladá lékařka, které se život změní ze dne na den. Přišla na manželovu nevěru a s následným hledáním nového bytu to nevypadá slibně. Dočasně bydlí u své kamarádky z práce Sydney a jejího manžela. Nakonec si všimne inzerátu v nemocnici, kde pracuje. Juliet už v nic nedoufá, tak se jde ze zvědavosti na nabízený byt podívat. Nakonec se z nabídky vyklube levný, prostorný a na první pohled ideální byt. Juliet neváhá a do bytu se nastěhuje. Netrvá to ale dlouho a začíná mít pocit jako by v bytě nebyla sama. Do toho všeho musí řešit situaci s manželem.  

 (zdroj)

Hlavní hrdinkou je už zmíněná Juliet coby mladá lékařka v zoufalé situaci. Ze začátku knihy mi přišla velmi sympatická, v průběhu čtení se určitě změnil její charakter a rozhodně vyšla z celé situace odvážnější. Dalším hrdinou knihy byl Max. Dal by se přirovnat k rytíři na bílém koni, přesně jak řekla v knize Juliet. Nabídl ženě v nesnázích ideální byt za minimální nájem. Já měla narozdíl od naší hrdinky problém Maxovi věřit (kéž by Juliet byla tak nedůvěřivá jako já :P)


Její životní sen se proměnil v nejhorší noční můru.


Na knihu jsem se velmi těšila a především jsem byla zvědavá, jak autor zpracuje téma stalkingu nebo chcete-li home invasion. Při čtení knihy jsem se nenudila ačkoliv rozjezd a celkově začátek knihy byl pomalejší. Trochu mě mrzelo, že jsem se při čtení nebála tolik, jak jsem si myslela. Po dočtení jsem zkrátka knihu položila na stůl a šla si sepsat nějaké poznámky k recenzi. Velmi jsem překvapila sama sebe, protože když jsem například stála před zradlem měla jsem vážně divný pocit a jsem si jistá, že za to může právě Obyvatel. Ne že bych se vyložině bála, ale takové to mrazení je mnohdy horší. Podle knihy byl natočen i film a upřímně, nevím, jestli bych ho zvládla, když mě dokázala vyděsit i kniha (i když pár hodin po přečtení). 
Celkově bych řekla, že byla kniha zpracovaná dobře. Některé momenty mohly být propracovány lépe, ale můj celkový dojem to ve výsledku nezmění. Doporučuji! 
 Mimochodem knihu teď najdete na buxu za neuvěřitelných 39korun! Já jsem si jí půjčila z knihovny, ale kdybych to věděla dřív, tak bych si jí určitě objednala. 

(zdroj)

2 komentáře:

  1. Děkuji za opravdu zajímavý tip, kniha už je objednána společně s dalšími neodolatelnými výprodejovými kousky - aneb jak mě doporučení na knihu za 39 Kč nakonec stálo víc jak 2 000 Kč a tři poličky v knihovně. :))
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to ti závidím. Já jsem si už dlouho žádnou knihu nekoupila, ale šetřím :D :))

      Užij si čtení Obyvatele♡

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)