22. 4. 2012

RC Review - Bratrstvo svatého grálu #1

Bratrstvo svatého grálu #1 - Do posledního dechu (Rainer M. Schroder)

Série: Tajemství svatého grálu
Díl: první - Do posledního dechu
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Michaela Škultéty
Rok vydání: 2010
Anotace: Úchvatné historické kulisy…
Fascinující mystika…
Velkolepé dobrodružství…
Mocná kombinace fantasy a historického románu…
Akkon - poslední bašta křesťanstva - je už velmi dlouho obléhán mameluckými vojsky a jeho pád se nezadržitelně blíží.  Svatý grál je ohrožen!!! Je nezbytné najít mýtickou relikvii ukrytou od dávných dob hluboko pod městem.  Nadlidský úkol je svěřen čtyřem mladíkům z různých koutů světa.
Vydrží bojovat za jeho záchranu až do posledního dechu? Napínavé dobrodružství na život a na smrt začíná…

...

Díky této knize se přesuneme do třináctého století do svaté země Palestiny.
Akkon je ohrožen!
Právě v tomto čase, kdy Akkon je v nebezpečí, se tu v zápalu boje spřátelí čtveřice templářů, kteří se rozhodnou bojovat, tak aby naplnili své templářské poslání až do konce a zachránili svou zemi.
Ale jejich poslání nekončí (a to ani zdaleka ne) u záchrany země, ale je před nimi ještě těžší a záludnější úkol. Mají tu čest se stát ochránci svatého grálu. Cesta bude složitá a nemálo nebezpečná.
Musí zdolat nástrahy různých počátků a jiné strasti.
A co je na kalichu tak zajímavé? Údajně z něj pil Ježíš při poslední večeři a poté do něj Josef z Arimatie zachytil jeho krev.

Postavy:
Tumblr_lupsmcck9x1qjoleso1_500_largeJak už bylo řečeno, v knize se setkáváme se čtyřmi hlavními hrdiny, s templáři, jejíchž život je zasvěcen jejich zemi, Palestině.
Jako s prvním se setkáme s Geroltem von Weissenfelsem, který je velmi sympatický a odhodlaný svatý grál zachránit, ostatně jako všichni ostatní.
Maurice de Montfontaine je Francouz, který má svou povahu podloženou sobeckostí a sarkasmem.
Jeho sarkastické komentáře jsou mnohdy docela divné, ale já sama jsem sarkastická, takže jsem s tím neměla moc problém. Je to takový "bohatý synek", který se nebojí říct svůj názor.
Tarik el Kharim je potomek křesťanských beduínů, který je podle mého názoru takový opak Maurice de Montfontainela, protože je to takový tajnůstkář a rozhodně bych o něm neřekla, že co na srdci, to na jazyku.
Jako poslední je tu McIvor of Conneleagh. On je zase takový kliďas, ale na druhou stranu mu kuráž a odhodlání do bojů i do nástrah života opravdu nechybí.

Čtveřice přátel je rozhodnuta bojovat až do posledního dechu.

Dojmy a pojmy:
Já jsem opravdový fanda historie a fantasy, no a když se to spojí v historický román s fantasy prvky, tak proč bych nebyla nadšená?

...

V celé knize je spoustu cizích pojmů a někomu to může připadat jako volná hodina dějepisu. Pokud na stránce, kterou právě čtete narazíte na slovo, nebo cokoli jiného čemu nerozumíte a je u toho hvězdička, najdete to úplně na konci strany krásně vysvětlené. V knize je neuvěřitelné množství těchto vysvětlivek a navíc jsou podrobné a hlavně pravdivé! 
Celá kniha je rozepsaná ve čtyřech dílech/částech, které nutí čtenáře číst dál a dál.
Na konci samotné knihy najdeme přílohu. Jsou to čtyři mapky, na kterých si můžete ukazovat, kde se děj zrovna odehrává.
Jsou tu mapky: Egypt a okolí ve 13. století, Svatá země Palestina v době křížových výprav, Káhira/Al-Qahira a okolí a poslední asi nejdůležitější mapkou je Akkon v květnu 1291.

Moje hodnocení:
Za velké plus považuji to, že je kniha podložena historickými událostmi, které se skutečně stali. Mnohdy čtu historický román, ve kterém se nějaké poučné informace vůbec nedozvím, protože není postavena na realitě. Někdo nemusí mít rád knihy ve kterých se něco dozví, ale mě to přijde užitečné a hlavně je to takové "zábavné učení" dějepisu, nebo i jiných předmětů.
Našlo by se tu i několik nelogičností. Největší je myslím ta, která je napsána někde kolem strany 268. Přesně tam stojí:
"… vystavoval na obdiv bezpočet zlatých řetězů, prstenů, náušnic, řemínků k hodinkám..."
Zajímalo by mě, jestli maličkou chybku také někdo objevil a proto vám ji neřeknu. Jen mohu napovědět, že příběh knihy se odehrává na začátku TŘINÁCTÉHO století.
Jsem hrozný perfekcionalista, tak mi to prosím promiňte...
...
Od knihy jsem čekala, že to bude spíše dětský příběh, (nebo pohádka, chcete-li) ale byla jsem úplně vedle! Myslím, že by tomu děti ještě moc nerozuměli... (Já nejsem dítě! :-D)

4,5/5


Určitě se chystám na další díl s názvem Amulet pouštního bojovníka, který také vyšel v nakladatelství Fragment!

5 komentářů:

  1. Tak teď jsi mě na tuto sérii opravdu nalákala!! Myslela jsem si, že je hlavně pro děti, ale jak tak koukám, určitě si ji přečtu. Díky za super tip!!

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda a určitě to stojí za to! :) A jen pro děti určitě není! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je super knížka a taky mě dost překvapila, protože jsem čekala, že je opravdu hlavně pro děti, podle obálky, která prostě vypadá na nějakou pohádku. Ale ono to vůbec pro děti není! Myslím, že ve Fragmentu ty obálky zvolili dost nešťastně, kdyby dali nějaké "dospělejší" dostalo by se k tomu daleko více lidí.
    Ke druhému dílu jsem se zatím nedostala, tak snad časem... Miluju křížové výpravy a to období!

    P.S. Super obrázek ze hry Assassin's creed! (Jedna z mých větších závislostí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně s tebou souhlasím! :)
      Já se k dvojce taky ještě nedostala a v nejbližší době ani nedostanu, jelikož teď musím dočíst série, které mám na paměti a hlavně knihy z knihovny, ale snad ještě do prázdnin to stihnu :)

      Vymazat
  4. Tak to to vyzerá dosť zaujímavo. Som závislá od všetkého čo sa týka histórie a templári so svätým grálom patria medzi moje najzaujímavejšie témy. Som na ňu úprimne zvedavá aj keď podľa obálky by som si ju asi nekúpila ale táto recenzia ma fajne navnadila. :D A do toho fantasy. Skveléééé.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)