22. 4. 2012

RC Review - Dívčí parta

Dívčí parta (Lissi Harrison, Yishan Li)

Díl: první
Počet stran: 200
Nakladatelství: AlPress
Překlad: Ondřej Duha
Rok vydání: 2011
Anotace: Claire se s rodiči přestěhovala do New Yorku a bydlí v domě otcova přítele. Jeho dcera Massie je stejně stará jako Claire a všichni očekávají, že se z nich stanou nejlepší kamarádky. Nemohou se víc mýlit. Na rozdíl od domýšlivé Massie je Claire hodná dívka a Massie dělá, co je v jejích silách, aby zmařila Claiřiny šance zapadnout do party.
První bublina: "Massie, je to opravdu velmi prosté - nikam nepůjdeš."

Forma psaní:
Kniha je velmi neobyčejná a to tím způsobem, že se jedná o mangu.
Tyto kresby od Yishan Li jsou velmi povedené a propracované do detailů. Pro zajímavost a shlédnutí autorčiných kreseb navštivte stránku: http://www.liyishan.com/, kde najdete spoustu obrázků a všeho dalšího. Dokonce si stránku můžete dát do čínštiny! :-D

3054584375_1_11_lqm1hjtj_largePro zajímavost - Co je to manga?
Manga je v Japonsku velmi oblíbená a čtou ji nejenom děti, ale i dospělí a údajně pokrývá 40 % všech tištěných publikací v Japonsku.Manga se v Japonsku vydává nejdříve v časopisech (po jednotlivých kapitolách), ve kterých se nachází více sérií od různých autorů (autor mangy se nazývá mangaka). Pokud je série úspěšná, je celý příběh vydán samostatně, jako sešit s několika kapitolami. Tomuto sešitu se pak říká tankóbon. Příběhy vyskytující se v manze jsou také častým námětem animovaných seriálů a filmů známých jako anime. Na motivy úspěšných mang také občas vznikají konzolové či počítačové hry, knihy či hrané filmy/seriály. (Pokémon, Naruto...)

Postavy:
Jelikož jsem Dívčí partu četla už jako beletrii a viděla jsem i film, který moc doporučuji, tak vám můžu trošku přiblížit, jak asi hlavní postavy vypadají, protože z černobílé mangy se toho moc nedozvíte.
Pokud někdo chce nechat volnou svou fantazii a hrdinky si představovat podle sebe, tak MUSÍ PŘESKOČIT TUTO ČÁST ČLÁNKU!! (I když budu přibližovat tak ve dvou větách! :-D)

Warner+-+garotas+s.a_largeMassie Blocková je vůdce party. Má hedvábné kaštanově hnědé vlasy a dokonalý šatník.
Alicia Riverová je nákupní specialistka. Má nádherně opálenou pleť a dokonale hnědé vlasy. Moc ráda by Massie sesadila z čela party.
Dylan Marvilová je posedlá dietami. Je to zrzka, která ve škole moc neboduje.
Kristen Gregoryová je elegantní blondýnka. Všichni si myslí, že je šíleně bohatá, jako ostatní, ale mýlí se.
A nakonec je tu Claire Lyonsová. Hrozně moc se touží dostat do party, přesto že jí její členky dělají všechny možné naschvály. Není tak dokonalá jako ostatní, ale zato je hodná a čestná. Najde si lepší kamarádky, než jsou povrchní Massie, Alicia, Dylan a Kristen?

Stručný děj:
Claire se s rodiči přestěhovala do New Yorku, ale nejsou moc bohatí, tudíž si nemohou dovolit honosný dům. Naštěstí je tu otec Massie - pan Block, který se s panem Lyonsem zná ze školy. Nabídne jim, aby bydleli v domě pro hosty, než si nějaký dům pořídí.
Tím začínají Massiiny trable. Claire se za každou cenu snaží dostat do party i přes všechny naschvály z jejich strany. Nakonec si Claire najde kamarádku Layne a všechno je tak, jak má být!

Moje hodnocení:
Na začátek bych chtěla poděkovat nakladatelství AlPress za poskytnutí recenzního výtisku.
Ještě jednou bych chtěla pochválit kresbu - mangu, která je naprosto úžasná.
U komixů mi hodnocení moc nejdou, tudíž to shrnu najednou.
Kniha se mi líbila, šlo o takový "teenage" příběh, který mě velmi pobavil.

5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)