22. 4. 2012

RC Review - Hunger Games #1

Hunger Games  #1 - Aréna smrti (Suzanne Collinsová)

Série: Hunger Games
Autor: Suzanne Collins
Překlad: Dušek Zdík
Díl: první
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?
První věta: Když se probouzím, druhá strana postele je chladná.

Kde vlastně jsme?
Cetkie Trinketová
Celý děj se odehrává v Severní Americe. Nyní už to ale není Severní Amerika, jak ji známe dnes. Je to Panem. Země obklopená 12-ti okolními kraji a hlavním městem Kapitolem. Každý kraj je něčím specifický. Například 11. kraj je významný zemědělstvím a ve 12. kraji je jako nejdůležitější, ale nebezpečné považováno hornictví.
Kdežto Kapitol je město, které má vše potřebné i nepotřebné. Bohatství, potraviny a spoustu dalších věcí, které v některém z krajů chybí. Obyvatelé Kapitolu se vyznačují bláznivým oblečením, make-upem, účesy a různými doplňky. Jako představu se podívejte třeba na takovou Cetkii Trinketovou.

...

Kapitol vládne krajům tvrdou a přísnou rukou. Poslušnost si udržuje konáním Hladových her (Hunger Games), kterých bylo 74.

Postavy:
Katniss Everdenová je hlavní hrdinkou této knihy. Je to šestnáctiletá dívka s nadáním pro lov. Nejlépe to umí s luky a šípy. Stará se o svou rodinu, myšleno o matku a sestru Prim.
O otce přišla při výbuchu v dolech, ale ještě než zemřel naučil Katniss lovit, používat luk s šípy, poznávat byliny a plody, které vám nezpůsobí potíže a spoustu věcí, které se jí v blízké budoucnosti budou hodit. Ano, jde do Arény.
Peeta Mellark je druhý vylosovaný do klání Hunger Games. Peeta je takový oříšek. Moc jsem nevěděla, co si o něm mám myslet. Přišel se spoustou zvratů, ze kterých jsem byla místy zmatená společně s Katniss.
Hurikán je velmi blízký přítel Katniss. Doprovází ji v lovení zvěře a pomáhá jí úlovky prodávat na Jarmarcích. Výdělky si dělí "fifty-fifty" a velmi dobře si rozumí. Myslím, že v knize není moc probrán, ale v druhém díle by měl být mnohem více.
Haymitch je bývalý vítěz Hladových her.
Cinna je takový můj oblíbenec. V knize zastupuje roli toho, kdo se o Katniss stará - vzhledově.
V knize je další spousta postav, ale všechny vám tu ani nepředstavím.

Stručný děj:
Jak již bylo řečeno, každý rok Kapitol pořádá Hladové hry. Je to soutěž na život a na smrt. Doslova.

...

91760911127874598_gc6vpfrs_f_largeVždy na Den sklizně je z každého kraje vybrána jedna dívka a jeden chlapec. Ve dvanáctém kraji byl vybrán Peeta Mellark a Prim Everdenová (sestra Katniss). Jenže Katniss to stále nehodlává vzdát a přihlásí se jako dobrovolník. Neuběhne moc dlouhá doba a Katniss už stojí ve skleněném válci, který ji coby dup dostane do arény. Mezitím stačila potkat Haymitche, ochutnat luxusní jídlo, spřátelit se s Cinnou a Portií a obléct si dokonalé šaty.
Nechci se tady moc rozepisovat a spoilerovat, tudíž vám neřeknu, kdo vyhraje a jak vše proběhne!

Důvod pořízení:
To je jednoduché. Proč nezkusit knihu, na kterou jsem nenašla ani jednu zápornou recenzi?

Moje hodnocení:
Ze začátku bych chtěla říct, že kniha je psána v 1. osobě, nacož jsem si musela chvíli zvykat, ale je to jen můj problém.
Autorka je úplně úžasná. To, co ona má v srdci a dokáže napsat na papír je opravdu velmi ceněné ve světě, ale v srdci čtenářů! :)
Knihu hodnotím velmi kladně, jelikož jsem na ní nenašla, jedinou věcičku, která by mi vadila.

5/5

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku si chci přečíst už hodně dlouho a pořád se k ní nemůžu dostat. Vlastně si jí pořídit do své knihovničky. ;D Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě uděláš dobře, když si knihu přečteš. Je to jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy v ŽIVOTĚ četla - bez legrace. :)
      Děkuju moc. :)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)