22. 4. 2012

RC Review - Percy Jackson #1

Percy Jackson  #1 - Zloděj blesku (Rick Riordan)

Série: Percy Jackson
Díl: první
Počet stran: 399
Nakladatelství: Fragment
Překlad: PhDr. Dana Chodilová
Rok vydání: 2009
Anotace: Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!
 První věta: Pochop, já nechtěl být polobohem...

Obyčejný chlapec? Ani zanic.
Percy Jackson je dvanáctiletý chlapec trpící dyslexií a hyperaktivitou. Má problémy ve škole, skoro každý rok přestupuje na jinou a celý je takový trochu problém. Myslí si o sobě, že je obyčejný, jenže to je blbost. Celých dvanáct let svého života Percy netušil, že je polobohem..

Krádež Diova blesku
Nejvyššímu bohovi Olympu Diovi, někdo ukradl jeho vzácný blesk. A kdo ho ukradl?  Každý na Olympu obviňuje zrovna Percyho, který ale ještě vůbec netuší, kým je. Tedy polobohem. A jak se má Percy očistit a dokázat, že žádný blesk nevzal? Musí se vydat na výpravu.

Kam teď?
Potom, co si Percy zažil dost honu s příšerami ve svém rodném městě, je poslán do tábora polokrevných. Je to tábor pro polobohy, kde žijí i další nadpřirozené bytosti. Například Nymfy, Kentauři podobně... Uvažujete o tom, že byste tam zajeli? No, tak to máte holt smůlu, protože normální člověk, se tam nemá šanci dostat.
A navíc tady zjistí, že není dyslektik a to, že se mu písmenka pletou před očima znamená jediné – Vše se mu překládá do řečtiny. Učí se tady i bojovat a získává poznatky o řeckých bozích.

Stručný děj:
 Většinu děje jsem už prozradila, ale zkusíme si to zopáknout.
Poté, co Percy zjistil, kdo vlastně je, si začíná zvykat na nový život. Ale stále tu nedořešená záhada s Diovým bleskem, tudíž se Percy musí vydat na výpravu. Nebude sám, na cestě ho totiž podpoří dcera bohyně Athény - Annabeth, a kamarád - faun Grover. Tihle tři se vydávají na výpravu, aby očistili jméno Percyho Jacksna.

Vzhůru na Olymp:
Myslíte si, že je nutno jezdit do Řecka? Ani náhodou! Rick Riordan totiž vytvořil velice zajímavý a poutavý příběh, kde spojuje svět dvacátého prvního století a dávnou řeckou mytologii. Tak tedy zpátky k návštěvě Olympu. Stačí vyrazit d New Yorku a vyjet do 600. patra. Dávejte si ale pozor, protože rozzlobit řeckého boha, nebude kdoví jak bezproblémové!

Percy-jackson-poseidon_largeHodnocení:
Určitě je nutné podotknout, že kniha je založena na pravdivých faktech, týkajících se řecké mytologie a bohů. Například, že tenhle podvádí tohohle a tenhle zabil támhletoho a tak různě. Kniha si dokáže čtenáře získat svou lehkostí ale zároveň poutavostí a zajímavostí. Kniha rozhodně není to nejlepší, co jsem četla, ale určitě patří mezi velmi dobré.

4,5/5




2 komentáře:

  1. Viděla jsem film a vadí mi, že v knížce je Percy tak mladý :DD Já si ho představuju fakt tak na 18,19 let.
    A film se mi fakt moc líbil, tak nevím, zda si knihu přečíst :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si film pustila až po přečtení a musím říct, že z mého pohledu je film o něčem jiném než kniha.. :) Ale kniha je skvělá! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)