7. 10. 2012

RECENZE: Vampýrská akademie 1


Série: Vampýrská akademie
Díl: první
Počet stran: 300
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2009
Anotace: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. 
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství… 

Seznámení s knížkou: 
Nevím přesně, jestli jsem vám už v nějakém článku nebo videu říkala, že první díl jsem četla asi před rokem. V té době jsem měla ještě vskutku podivný názor na knihy a nebyla jsem takový blázen do knih jako teď. Když jsem si knihu asi před prázdninami půjčila od kamarádky, tak jsem vůbec netušila, co se mnou udělá! Knihu jsem si naprosto užívala a nemohla se od ní odtrhnout. Nicméně na recenzi jsem se vykašlala a stydím se za to! Dnes jsem se tedy rozhodla, že to napravím a donutil mě k tomu třetí díl vykukující z poličky s knihami, které chci číst. Recenzi na druhý díl bych chtěla také udělat, tak snad to třeba do úterý zvládnu. ;) Teď už k samotné knize. 

Obyčejní upíři nebo jiná "havěť? Ani náhodou!
Tumblr_m2a9q9mind1rto5cco1_500_largeZ anotace můžete vyčíst, že v knize se objeví tři hlavní skupiny postav. Dhampýři, Morojové a Strigojové. Začnu Moroji, protože to jsou takový "chudáčci" :D. Morojů je v tomto světě opravdu málo a jsou dá se říct nejzranitelnější, proto má u sebe každý svého strážce. Hlavními hrdinkami knihy jsou Rose a Lissa. Lissa je Morojka, poslední z královského rodu Dragomirů a tak má u sebe Rose. Drzou, sebevědomou bojovnici, ve které Lissa nalezne i úžasnou kamarádku a spřízněnou duši. Nakonec nám tu zbyly Strigojové. Aby kniha sama o sobě o něčem byla, musí tu být nějaké zlo a nebezpečí a zde je to zlo v podobě Strigojů. Odporných, krvelačných zrůd, které v sobě nenosí ani kapku citu či soucitu. 

******************
Pokud si knihu chcete přečíst, tak se připravte, že vpadnete hned do akce. Já osobně tohle nemám ráda, ale u VA mi to vůbec nevadilo. Kniha začíná v momentě, kdy jsou Lissa a Rose donuceny se vrátit zpět na Akademii, protože před dvěma lety odtud utekly. Škola sv. Vladimira neboli Vampýrská akademie je hlavní působiště celého příběhu. Rose se tu učí bojovým praktikám, jak správně čelit Stigojům apod. se svým učitelem Dimitriem Belikovem. Sakra já ho zmiňuji až teď? :D Pokud jste knihu četli a zamilovali jste si ho stejně jako já, tak víte o čem mluvím. Pro ty z vás, kteří o Dimitriovi nic neví, tak mi dovolte, abych vám představila mou nejoblíbenější postavu z této knihy! Úžasného, odvážného učitele z Vampýrské akademie! :DD Dobře, vracíme se do reality. Aby VA byla správná YA kniha, tak by tu neměla chybět láska - v nejlepším případě láska ZAKÁZANÁ!
Mezi Rose a Dimitriem to totiž pěkně jiskří a je vám jasné, že idilický vztah z toho nebude, už jenom kvůli pravidlu, které zní, že strážce nemůže milovat jiného strážce. 

Shrnutí knihy a můj konečný názor: 
Nerada to teď říkám, ale na začátku jsem našla i pár momentů, které mě nudili a nejradši bych si za to teď dala pár facek. Jelikož už jsem přečetla i druhý díl, ve kterém nic takového nehrozilo, tak už můžu říct, že se jednalo asi o nějaký zkrat. Sotva jsem se přehoupla přes 50. stránku, tak jsem z knihy hltala každé slovo, každou větu, každý moment, zkrátka všechno!!! Co se týče postav, tak myslím, že už jste pochopili, že nejradši mám Dimitrie. Co se týče třeba takové Lissi, tak v určitých momentech a situacích jsem ji trochu nechápala, ale nikdo nemůže být bez chyby. Rose byla super a sžila jsem se s ní skoro okamžitě! 
Skvělá kniha, všem vřele doporučuji... :)


2 komentáře:

  1. Pekná recenzia 8)
    Túto sériu by som si rada prečítala, autorka to pekne vymyslela, ešte som také rozdelenie nečítala 8)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)