4. 11. 2012

RECENZE: Mayské proroctví

Největší obrázek výrobku Mayské proroctví – Zápas o osud lidstvaAutor: Christy Raedeke
Série: Mayské proroctví
Díl: první
Počet stran: 318
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Drahomíra Michnová
Rok vydání: 2012
Anotace: Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?






Seznámení s knížkou:
Kniha Mayské proroctví byla pro mě osobně velmi očekávanou knihou a opravdu jsem se na ni těšila. Ne, že bych se nějak speciálně věnovala starověkým civilizacím a dějinám Mayů, ale knihu podobného žánru jsem už opravdu dlouho nečetla. Celý děj se ze začátku odehrává ve Skotsku na ostrově Huracan, kam se hlavní hrdinka Caity přestěhovala se svou rodinou. Na chvilku se opět Caity vydá do San Francisca za svou kamarádkou Justine, aby pokračovala v plánu za záchranou lidstva a poté už jsme na Velikonočních ostrovech, kde děj vyvrcholí a nastanou tu opravdu nečekané zvraty. Kniha je psána jednoduchým stylem a je to skvělá oddechovka.

**********
Celou knihou nás provází hlavní hrdinka Caity McFirelandová. Caity je šestnáctiletá dívka, která žije normální a poklidný život. Zajímá se o počítače a po svém příjezdu do Skotska se skamarádí s Alexem, který ji bude provázet po jejich dobrodružství. Jenže to ještě neví on ani ona. Společnost jí taky dělá malý opičák - Pan Papírek. Ten příběh hezky oživil a byla legrace pozorovat, jak se s ostatními dorozumívá. Normální život ji opustí ve chvíli, kdy za svým pokojem objeví tajnou komoru s podivnými znaky na zdech. Musím říct, že kdyby mě se něco takového stalo (čistě teoreticky), tak se s tím nevypořádám tak, jako Caity. Proto nemohu říct, že jsem si Caity neoblíbila, ale ani to není nějaká postava, která by mi v knize chyběla a nedala se nahradit. ¨

Naopak strašně moc jsem si oblíbila strýčka Caity. Strýček Li je mistrem v umění - tzv. Feng Shui. Je to velmi moudrý stařec, který kdykoliv v knize pronesl něco chytrého a moudrého, tak jsem si to zapsala do notesu, protože jeho výroky měly hlavu a patu a vztahovaly se k dnešnímu světu. 
Strýček Li není jediný, kdo se snaží Caity v porozumění proroctví pomoci. Profesor Tenzo z Princetonu. O Tenzovi si nejdřív Caity i Li mysleli, že je to jen podlí muž, který se snaží rozluštit písmo pro svůj prospěch. Nakonec je ale vysvobodí a vše se vysvětlí. Caity, Li a Tenzo jsou skvělá pátračská trojka. 

********

Hodnocení:
Na spoustě blozích jsem se setkala s názorem, že název knihy tak trochu mate. Mám na mysli podnázev "Zápas o osud lidstva". Nějak moc extra se tam "nezápasí o osud lidstva" a kniha je v tomto ohledu trošku nudná, ale kdyby tam toto nebylo napsané, tak od knihy neočekávám tolik a byla by to ještě suprovější kniha. Po dočtení jsem si ale okamžitě udělala jasno - Těším se na další díly! :)

Kniha v číslech:
1) Doba čtení -dva čtecí večery :)
2) Hodnocení obálky - 9,5/10
3) Hodnocení postav - 9,5/10
4) CELKOVÉ HODNOCENÍ: 9,5/10 (rezerva na další díly)


2 komentáře:

  1. Jsem ráda, že se knížka líbila :)) Zvládla jsi ji za dva večery? wow!! čteš hrozně moc rychle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za dva trochu delší večery, ale zvládla. :) Já dokážu číst rychle jenom knihy, které mě baví a jsou zajímavé... Nudné knihy dokážu číst opravdu dlouho. :D

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)