1. 1. 2013

KNIŽNÍ SHRNUTÍ ZA ROK 2012

Dnes pro Vás mám článek, který se v těchto dnech objevuje na knižních blozích opravdu velmi často. Já sama si tyto články velice ráda čtu a koukám, která kniha oslovila čtenáře nejvíce, co pro ně bylo zklamání nebo co si naopak nemohou vynachválit. V takovém období získá moje to-read záložka mnoho dalších členů a vím, do kterých knih se zase tak rychle nepouštět a dát přednost jiným. Takže jsem se rozhodla takové knižní shrnutí udělat také. Bude obsahovat takové zhodnocení knih, které jsem přečetla za celý rok, zhodnocení knižních blogů, a hlavně (nejen) knižní předsevzetí, které bych v tomto roce chtěla opravdu dodržet. :)

JÁ A KNIHY V ROCE 2012 ♥
Rok 2012 se pro mě stal opravdu přelomovým a to nejen v knižním směru, ale i v "normálním životě". Já ale budu mluvit jen o tom knižním směru, to co Vás knihomoly zajímá asi nejvíce, co? :D V roce 2012 se ze mě stal opravdový knihomol a jsem na tento titul opravdu hrdá :D. Začala jsem s blogem, pravidelně jsem docházela do knihovny a všechny nejlepší knížky jsem si půjčila a hlavně jsem konečně začala chápat, co mi knihy dali. Já nevím jak Vy, ale já mám dost stereotypní a obyčejný život. Ráno vstanu, jdu do školy, přijdu ze školy, udělám úkoly, čtu si nebo se poflakuju popřípadě si čtu nebo jdu na kroužky. Knížky jsou pro mě takovým přínosem dobrodružství a akce. No upřímně, co akčního nebo dobrodružného zažijete ve škole? Vzrůšo zažiju maximálně když dostanu 1 z chemie, ale tak moc často nebývá, to mi věřte :D. Ale když se takhle začtu například do Hunger Games a přesunu se do Panemu, kde se nudit vážně nemůžu, tak jsem rázem někde jinde a zažívám (konečně) něco akčního, dobrodružného a napínavého. Možná to, co Vám tu říkám jsou blbosti a nikoho z Vás to nebude zajímat, ale já to myslím vážně a myslím, že se v celé České i Slovenské republice určitě najde někdo, kdo to má stejně. :) 

CELKOVÉ KNIŽNÍ ZHODNOCENÍ ZA ROK 2012 ♥
No a bez dalších povídaček se pustíme do hodnocení. :)
Nejlepší kniha roku 2012
       
Série Hunger Games sice není jen jedna kniha, ale nemohla bych usnout vědomím, že jsem Vám ji sem nezařadila. Jak jsem tak koukala po hodnoceních, tak Hunger Games se objevuje ne zase tak často, ale je znát, že tahle série je opravdu úžasná! ♥ Mě osobně nejvíce bavil a emotivně vyždímal druhý a třetí díl, i když samozřejmě všechny byli skvělé, ale jednička byla jednička a dvojka a trojka... ♥ Potom jsem vybrala Věk magie, což kniha, která má u čtenářů takové rozporuplné názory a ohlasy. U mě je to ale jeden více než jasný názor - kniha je naprosto skvělá. Autora jsem si oblíbila, i když je to Němec a já němčinu nesnáším, i když se jí vlastně ani neučím, ale vůbec se mi nelíbí. Kniha mě uchvátila a rozhodně si ji někdy přečtu znovu. Rudá jako rubín. No asi nemusím vysvětlovat proč jsem knihu vybrala, Vy, co jste knihu četli tak víte o čem mluvím - Gideon, Gideon, Gideon.. :D ♥ Divergence je kniha, která je naprosto dokonalá, originální, napínavá a akční. Patří mezi mé milované dystopie, kde sahá na vyšší příčky. Cinder a Soumrak civilizace jsem četla teprve nedávno, ale i tak se dostali do té skupinky nejlepšího, co jsem v tomto roce četla. :) A nakonec klasika - Eragon. Série naprosto kouzelná, příjemná a přitom akční a strhující! Páni! Koukám, že jsem se docela rozepsala, no zkusím se krotit.

Největší zklamání v roce 2012
   
Jsem skoro nadšená, že zklamání mám jen tři, což mi dělá strašnou radost. :) Křišťály moc jsem vybrala z jednoduchého - před tím jsem četla Poselství jednorožců od stejné autorky, což se mi líbilo moc, ale Křišťály moci se mi zase tolik nelíbili a zklamali mě. Stejný problém má i Malá ručka, před kterou jsem četla Ženu v Černém, což bylo opravdu super a moc doporučuji film - je to taková lekačka. Nicméně Malá ručka mě tolik nevyděsila a nezaujala. A nakonec Temná akademie. K té nemám moc co říct. Prostě mě zklamala. Ale do budoucna chci dát dalším dílům šanci a určitě si je přečtu.

Nejoriginálnější knihy v roce 2012
Tak, teď se zbavíte mého vyjadřování a nesmyslného psaní a budete se koukat jen na obrázky. Pokud ale nebudu mít něco důležitého na srdci, co Vám budu muset říct. :D 

   
 

Největší překvapení v roce 2012
 
Prokletí ohně je skvělá knížka od české autorky Martiny Wolfové, která mě neskutečně moc mile překvapila, jak umí poutavě a svěže psát a Zavržený mě zkrátka dostal. Už jsem myslím někde zmiňovala, že po knize Pád od Lauren Kate jsem andělské knihy moc nemusela, ale risk je zisk a opravdu se mi to potvrdilo po přečtení Zavrženého. Super! Vřele doporučuji - zatím nejlepší andělská kniha, jakou jsem kdy četla. ;-)

Série, které jsem si v roce 2012 velmi oblíbila

    

Krásní mrtví, Stefanovy deníky, Lovkyně snů, Percy Jackson, Odkazy dračích jezdců, Drahokamy a spoustu dalších jsou mými objevenými nejoblíbenějšími sériemi. Myslím, že v budoucnu sem bude patřit i Zavržený, ale zatím se mi líbil jen první díl, takže nemůžu říct, zda se mi líbí celá série. 

Myslím, že na takové základní hodnocení to stačí, i když mě pár kategorií napadá, ale to by byl zase mega dlouhý článek. Pokud Vás třeba nějaká kategorie zajímá, tak mi ji klidně napište do komentářů a já Vám ráda odpovím. ;-)

KNIŽNÍ BLOGY  ROCE 2012 ♥
V poslední době knižních blogů opravdu rapidně přibývá a já jsem strašně ráda, že to tak je. Bohužel třeba na začátku roku jsem měla jeden velmi oblíbený blog, jehož autorka byla zhruba ve stejném věku jako já a blog měla také nově, kam jsem chodila opravdu pravidelně každý den. Bohužel jeden se mi na prohlížeči objevilo něco ve smyslu, že hledaná stránka neexistuje, tak jsem to zkoušela skoro celý den a pořád nic. Nakonec jsem napsala autorce mail, který jsem si dokonce poznamenala do diáře a zeptala jsem se jí, jestli nemá ten samý problém třeba s jiným blogem na doméně blog.cz nebo něco takového. A ona že ne, že už jí prostě blog nebavil, takže skončila. Tohle mě hodně zamrzelo a nedokážu si představit, kdyby někdo z mých aktuálních nejoblíbenějších blogů skončil ze dne na den. Vůči čtenářům mi to přijde taky trochu nefér, že se s nimi alespoň nerozloučila. Třeba já bych Vám udělala na rozloučenou třeba soutěž nebo něco takového a ne, že si prostě smažu blog a nazdar. Taky se opravdu hodně často objevují blogy, které se zaměřují jen na recenzní výtisky a tím to hasne. Nechápejte mě špatně, ale u některých blogů to opravdu vypadá, že to děláte jen kvůli recenzním výtiskům neboli knihám zadarmo. To úplně z duše nenávidím! :D :/ To naštěstí není případ mých oblíbených blogů, kde každý/á majitel/ka blogu opravdu ty knihy milují a na blog chodí s radostí a ne z donucení. 

1) Rodaw z Knihánkova :)
    Rodaw je moje aktuální nejoblíbenější bloggerka, protože pro knihy a pro čtenáře svého blogu dělá opravdu hodně a je to skvělá kamarádka! :) Knihánkov♥ je místo, kde najdete knižní videa, která jsou opravdu moc povedená, videorecenze a spoustu dalšího. S Rodaw si často píšeme na Facebooku a Skypu a já jsem za to strašně ráda, jelikož Rodaw je úplně úžasný človíček. :D :)

2) Snow Fairy z Nickyho knižního koutku :)
    Snow Fairy a Nick (úžasný kocourek) jsou dokonalá dvojice, která na blogu tvoří recenze, rozhovory, ve kterých najdete jména jako Marrisa Meyer♥, Lauren Oliver, Megan Crewe a další. Snow Fairy taky fotí nádherné fotky, nejhezčí jsou samozřejmě ty s Nickem, ale všechny jsou moc hezké! :) 

3) Shadow3 z Old Stories in Shadows :)
    Zuzka má blog teprve krátce, ale už stačila napsat dost povedených recenzí, které jsou opravdu jako od profesionála - bez legrace. Zuzka je i mou spolužačkou a úžasnou kamarádkou a já jsem ráda, že si ve třídě mám s kým popovídat o knížkách a celkově o knižním světě. :) 

4) Willinda z My Books - My Loves :) 
   Willinda je opravdová profesionálka. Na svém blogu má nespočet recenzí, článků, rozhovorů a videí. :) Její recenze mají hlavu a patu a jsou logické. Občas si s Willindou píšu na Facebooku a vždycky se nasmějeme a to hlavně při rozebírání seriálu Upíří deníky. :) 

5) Niklaus z blogu Life Full of Books :)
    Co si budeme nalhávat. Klučičích blogů je rozhodně méně než těch holčičích a proto jsem strašně ráda, že Niklaus má svůj blog. Chodím na něj poslední 3 měsíce opravdu často a hledám v něm inspiraci na knihy, které bych si ráda přečetla. Také mě těší, že Nik dělá videa! Je to úplně super. Nemluvě o tom úžasném vzhledu blogu a skvělých recenzí. :)
    
KNIŽNÍ PŘEDSEVZETÍ NA ROK 2013♥
Tady máte moje knižní předsevzetí, které bych chtěla OPRAVDU dodržovat. 
  1. Dělat recenze na všechny knihy, které přečtu! Protože vůbec nedělám recenze na knihy z knihovny a to mě vážně mrzí. 
  2. Přes celý rok přečíst okolo 120 knih. Dala jsem si to i jako výzvu na Goodreads, tak uvidíme. 
  3. Pravidelně dělat videa - Týden s knížkou, měsíční chvástačku a Měsíční nej.
  4. Vést si "záznamy" o tom, co kdy přečtu. 
  5. Pečovat o blog - nové vzhledy podle ročního období.
  6. Zapracovat na kvalitě recenzí. 
  7. Získat alespoň jeden autogram od jakéhokoliv autora! :)
Tak, to by bylo všechno, co jsem Vám chtěla ve shrnutí povědět. Jinak Vám přeji všechno nejlepší do nového roku. Hodně zdraví, štěstí, lásky, dobrých známek a spoustu, spoustu přečtených knih. 
Mějte se hezky, 
TerezZ :))



8 komentářů:

  1. Teď jsem dohltala poslední slova a žasnu! Ne, vážně, nedělám si legraci, napsala jsi to krásně. Přímo grandiózně. Tu knížku Zavržený si vyhledám v knihovně, jestli ji tam někdy budou mít, dost jsi mě na ni nalákala :) A samozřejmě Drahokamy, luxusní knížky... až našetřím nějaké penízky, hned se budu zamýšlet nad tím, že si ty knížky koupím :D ale asi spíš půjdu do knihovny, protože kdyby šlo o nakupování knih, víš, že by první byly Bloodlines. Však víš, jak jsem posedlá VA :D :D Je to vážně hodně povedené shrnutí celého roku! ;) A děkuju za to vyhrazené místo mezi blogy :)*

    P.S. Také přeji šťastný nový rok plný těch nejlepších knih! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc.. :))
      Zavržený je super, klidně bych ti ho půjčila, kdybys chtěla ;-). Nojo, ty a VA.. :DD :) To je příběh na dlouho.. :D :))
      Nemáš zaco!!! Patříš tam! :)

      PS: Děkuju moc, tobě taky. ;)

      Vymazat
  2. Hunger games! To byla série, která mi v tomto roce způsobila převrat.. Už dříve jsem se na mém tebletu začetla do první kapitoly, ale nepřipadala mi nějak..dobrá, teď jsem však tu sérii přečetla a říkám, že bych ji mohla číst klidně dokola! Už se moc těším, až bude Catching fire v kinech! =DD =).. P.S. Přidávám se sem do praviddelných čtenářů a jsem moc ráda, že jsem objevila tvůj blog - ráda se sem vrátím a podívám se na tvé články! =) =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Hunger Games to máme stejně. :) Je to moje srdcovka♥.
      PS: Děkuju moc, za každého pravidelného čtenáře jsem ráda. ;)

      Vymazat
  3. :-** Děkuju :)) Ani nevíš, jak jsem ráda za to, že jsme se poznali!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji moc za zařazení mezi oblíbené blogy :)) A máš vážně skvělý blog :))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)