2. 3. 2013

RECENZE: BITVA O LABYRINT

Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Díl: #4
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
Originální název:  Percy Jackson 4 - The Battle of the Labyrinth
Rok vydání: 2011
Anotace: 
 Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější. Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit… 





Děj a postavy knihy:
Percy Jackson, známý potížista, chce v poklidu navštívit Den otevřených dveří na škole přítele Percyho mamky Paula. Jak už ale Percy mívá štěstí, tak se vše zvrte a Percy se ocitne tváří v tvář v souboji s empúsami. Kdyby nebylo Rachel a meče v podobě pera, který u sebe Percy stále nosí, mohlo by to celé dopadnout jinak, ale Rick Riordan to zařídil tak, aby si toho Percy ještě hodně zažil. Celá škola začne hořet a proto musí Percy s Annabeth, se kterou měl mít schůzku v kině, utéct do Tábora polokrevných. Tam se pomocí snů dozví o plánovaném útoku jeho soka Luka s jeho armádou, kteří chtějí do Tábora vtrhnout skrze vchod Labyrintu. Labyrintem se dostanete kamkoliv chcete, pokud se tam ovšem vyznáte. Uvnitř je nastraženo nespočet pastí a jen málokdo se z Labyrintu dostal živý. Percy, Annabeth, Grover a Tyson se chtějí dostat do Daidalovy dílny dříve, než to stihne Luke. V Labyrintu na naše hrdiny čeká mnoho pastí a nebezpečí. Od sfingy, která ráda soutěží, až k samotnému Kronovi nebo vlastně Lukovi?... 
Hlavní hrdina Percy se od minulého dílu opravdu změnil. Dle mého už opravdu dospívá a mění se v toho pravého hrdinu a poloboha. Nejde si ho neoblíbit, protože Vás vždy dostane svými sarkastickými poznámkami, neustálým pošťuchováním nějakého pobudy a smyslem pro humor. Annabeth mě naopak trochu štvala. Asi to bylo postojem, který stále chovala k Lukovi nebo kvůli žárlivosti na Rachel. Sama nevím, ale v předchozích dílech jsem ji měla mnohem radši. Rachel je smrtelnice, až na to, že dokáže prohlédnout mlhu. Nemám na mysli přírodní jev, který já osobně mám moc ráda, jelikož přes ni nikdy nevidím školu a na pikosekundu si můžu myslet, že škola zmizela, já mám na mysli mlhu, přes kterou normální člověk nevidí nestvůry a příšery. Dokonce i někteří polobohové ji nikdy neprohlédnou lépe než Rachel. Rachel jsem měla opravdu ráda, je upřímná, vtipná, milá a k Percymu se hodí perfektně! :P Grover a Tyson jsou úžasná dvojka! Myslím, že když jsem si představovala určitou scénku v knize, ve které vystupali právě tito dva, tak jsem se smála skoro okamžitě.


Pocity, dojmy, hodnocení
Na Goodreads jsem jednou měla status, že tento díl zatím vypadá na nejoblíbenější z celé série. Nevím, jestli je to pravda nebo ne. Totiž, to má tak. V tomto díle se nejvíce autor zaměřil na akci, v minulých dílech to byl spíš humor a ruku na srdce: Proto máme vlastně sérii o Percym tak rádi, že? Ale kdybych měla hodnotit akci a napětí, tak by tento díl jasně vyhrál. Už když si přečtete název knihy Bitva o Labyrint, tak čekáte nějakou tu bitvičku, příšery, krev, akci, napětí, zradu, překvapení, zvraty... To všechno v tomto díle najdete. 
Vychvalovat Ricka Riordana je asi zbytečné, ne? Vytvořil úžasný svět mytologie, Tábor Polokrevných, kde by určitě každý z nás měl chuť přiučit se nějakým těm božským kouskům a hlavně ty nestvůry, že? To se mi na tomto díle také moc líbilo, že autor k tomu tuctu nestvůr z minulých dílů vymyslel další, nové, které jsme neměli tu čest poznat. Zatím. 
Z mé recenze jste doufám poznali, že jsem i přes kapičku chybějícího humoru z tohoto dílu nadšená a jelikož čtu momentálně už poslední díl, tak pořád nemohu uvěřit, že je konec. 

Rick Riordan...
...je autor knižní série Percy Jackson a Olympané. Také napsal detektivní sérii pro dospěléTres Navarre a podílel se na editaci knihy Demigods and Monsters, což je kolekce esejí o knihách s Percym Jacksonem. Pomohl sestavit dějovou linii pro sérii The 39 Clues vydavatelství Scholastic Corporation, která bude obsahovat celkem 10 knih od různých spisovatelů, a napsal první knihu této série The Maze of Bones.

10/10

2 komentáře:

  1. Páni, série s Percym mne nikdy nelákaly až tolik, viděla jsem tak akorát ten film o prvním díle, ale to je tak všechno. Ale teď, když to tu tak čtu, to vypadá docela i zajímavě :) určitě zase jiný styl, než co čtu třeba teď... hm, zase něco na zamyšlení :D
    Hezká recenze pro hezké zahájení prázdnin ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si Percyho přečti i třeba jen, ať máme další téma k diskutování o hodinách :D :)
      Ale já myslím, že po prvním díle si Percyho oblíbíš :)
      Děkuji)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)