28. 4. 2013

RECENZE: BOHOVÉ OLYMPU #1

Největší obrázek výrobku Bohové Olympu – ProroctvíAutor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: #1
Počet stran: 509
Nakladatelství: Fragment
Originální název:  The Heroes of Olympus 1 - The Lost Hero
Rok vydání: 2012
Anotace: Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!
Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu? 
Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…


***
Spin-off série k Percymu Jacksonovi je tu! Bohové Olympu vypráví příběhy Jasona, Piper a Lea a ostatních Polokrevných, kteří musí čelit ještě větší hrozbě, než byli Titáni. 

***
Kniha začíná v momentu, kdy se Jason probudí v autobusem plném teenagerů. Sedí mezi Piper, o které se později dozví, že je jeho dívka, a jeho nejlepším kamarádem Leem. Všichni míří na školní exkurzi do Grand Canoynu, kde se stane něco opravdu nečekaného. Naše tři hlavní hrdiny napadnou tři duchové větru a oni jsou zachráněni Annabeth a Buchem. Annabeth totiž měla vizi, že právě tady najde vodítko nebo nápovědu ke zjištění, kde je nezvěstný Percy Jackson, nám známý z předchozí série. Všichni se tedy vypraví do Tábora Polokrevných. Leo, Piper a Jason se tu ale nezdrží dlouho, protože musí zachránit bohyni Héru, která Jasonovi ukradla vzpomínky a ještě odrazit hrozbu vedenou Giganty. Povede se jim to? Vrátí se Jasonovi vzpomínky? Celá výprava je ještě k tomu doprovázena zvláštním proroctvím...

***
Mou oblíbenou postavou v této knize byl rozhodně Leo. Syn Héfaista, hyperaktivní, stále něco kutí nebo opravuje. V knize s ním byla strašná legrace a vždy dokázal rozpustit hádku nebo dusno v místnosti svým humorem. Jeho dětství nebylo vůbec pěkné, ale on se s tím i tak vypořádal. Všechny překvapil jedním činem (nechci spoilerovat), který se mu povedl i přes prokletí, které sužovalo srub Héfaistovců. 
Potom jsem si hodně oblíbila i Piper, která byla dcerou Afrodíty. Byla chytrá a krásná. Zprvu se jí to moc nelíbilo, protože dávala přednost kalhotám a tričku, před šaty a boty na podpatku. Nakonec trochu Afrodítino prokletí, Žádné rozcuchané vlasy! žádná špína za nehty!, opadlo a Piper se už zase cítila normálně. 
V knize se ale setkáme i se starými známými. Třeba Cheirón, Rachel nebo Annabeth. Objeví se tu ale i, ne moc příjemná, Drew nebo spolehlivý Butch.

***
Hodně se mi na knize líbilo, že měla spoustu společných znaků s Percym Jacksonem, ale zároveň to bylo úplně něco jiného. Mezi společné znaky patří hlavně humor. Rickovi knihy jsou jím prostě nabité a ostatně, proto Ricka všichni tak milujeme, že? Můžete se smát na každé stránce, ale zároveň se o své hrdiny bojíte a nevíte, co se s nimi stane. Kniha je sice určena pro čtenáře od 11 let, ale já si myslím, že neurazí ani starší generaci čtenářů. Na konci knihy mě čekal celkem šok. Bylo to vážně zvláštní, jako bych celou knihu věděla, jak to dopadne, se svým předem vytvořeným koncem jsem byla spokojená a věřila jsem, že to tak bude. A ono to tak vážně bylo! Ale i tak to byl pro mě šok. Přeci jen je něco jiného vaše osobní teorie a skutečnost. 
Dávám 9/10, protože věřím, že další díly budou lepší a lepší a kde bych potom brala body? Druhý díl, Neptunův syn, si nechám asi až na prázdniny, protože si ho chci náležitě užít a nenechat se rušit školou. 



9/10
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE
Obrázky ze stránky Google

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze! :) Já se teprve chystám na první díl Percyho.. :D Jsem ''trochu''pozadu.. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. A ja som ešte ani Percyho nečítala, hanba mi!!! 8D

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá velmi zajímavě :)
    Já se chystám na Hostitele ;))
    Už jen film mě uchvátil... :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)