1. 4. 2013

RECENZE: RUDÁ PYRAMIDA

Autor: Rick Riordan
Série: Kroniky Cartera Kanea
Díl: #1
Počet stran: 408
Nakladatelství: Fragment
Originální název:  The Kane Chronicles - The Red Pyramid
Rok vydání: 2012
Anotace: Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat!
Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích.
Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!


Děj a postavy:
Sadie a Carter Kaneovy už od mala neměli lehký život. Když byli menší umřela jim maminka a Sadie musela jet k babičce a žít tam, zatímco Carter žil s otcem. Jejich otec je archeolog a všichni tři dohromady se vídají jen dvakrát do roka. Když nastane den, kdy se mají Carter a Sadie společně s jejich otcem vydat do Britského muzea na obyčejnou návštěvu, jejich život se v okamžiku změní. Zjistí, že jejich otec není jen tak obyčejný archeolog a chce probudit jednoho řeckého Boha, aby se na svět vrátila jeho žena a matka Cartera a Sadie. Něco se ale zvrte a Rosewoodská deska je zničena. To by ještě nebylo to nejhorší - otec Cartera a Sadie je unesen a je pouze na nich, aby ho zachránili. Vrátí se k babičce a dědovi, kde doposud žila jen Sadie a musí vyřešit zničenou Rosewoodskou desku a výbuch v muzeu s policií. Netrvá však dlouho a oni se svým strýčkem Amosem, kterého znali sotva půl dne, putují do jeho domu. Tam se dozví, co jsou zač a kdo byli jejich rodiče. Zkrátka poznají svět tak, jak ho obyčejný smrtelník nezná. 
Hlavními postavami jsou tu logicky Carter a Sadie. Moc se mi nechce jmenovat, koho z této dvojice mám radši, protože jsem si je opravdu oblíbila jako dvojici. Jejich sourozenecký vztah mi přišel super a kniha se díky tomu i lépe četla. Celá kniha byla zaznamenaná z nahrávek, kam byly vsunuty i slovní "kopance" obou sourozenců.  Měla jsem je opravdu ráda. 

Pocity, dojmy, hodnocení:
Série s Percym mi už skončila, tak jsem neváhala a pustila se do další a to právě do Rudé pyramidy. S Percym tuto knihu srovnávat nebudu, protože obě knihy jsou jiné, i když od stejného autora. Jedním z důvodů, proč tak miluji Ricka Riordana a jeho knihy je humor. Pokud chcete číst nějakou odpočinkovou knihu, u které se hodně zabavíte a nasmějete, měli byste sáhnout určitě po nějaké knize od Ricka Riordana. Já jsem se šklebila v každé kapitole a musela jsem vypadat opravdu vtipně. Nicméně díky tomuto faktoru kniha plynula opravdu rychle, i když měla celkem malá písmenka. Ani se nenadějete a už jste u konce a prostě potřebujete další díl. Konec byl takový zvláštní - ani ne tak otevřený, ale nedořešený. Jsem si jistá, že vše bude dořešeno v dalších dílech, ale na konci prvního dílu si budete klást otázky co, jak, proč, kdo? Já sama jsem si vytvářela různé teorie a některé z nich byli opravdu... divné. :D 
 V této knize je hlavním tématem egyptská mytologie. Pokud, jako já, o egyptské mytologii nevíte skoro nic, tak se nemusíte bát. Autor po čas celé knihy všechno pěkně a s nadhledem vysvětluje a vy se neztratíte ve všech hieroglyfech a egyptských bozích. Hieroglyfy nebo symboly jsou v knize taky, jako ilustrace, což je určitě plus.
 Na konec bych asi jen řekla, že určitě nelituji přečtení této knihy. Nechyběla mi akce, zvraty ani napětí. Osobitý styl psaní Ricka Riordana je takový dětštější, ale zároveň bych řekla, že jeho knihy by mohli číst i starší čtenáři. První díl série byl určitě fajn a já se moc těším na další díly. 


Rick Riordan
Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 působil jako učitel angličtiny a historie a veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny. (zdroj: přebal knihy) 


7,5/10


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí této knihy k recenzi.
Knihu si můžete objednat ZDE
Obrázky jsou použity ze stránky Google.

2 komentáře:

  1. Tahle knížka není uplně můj šálek kávy,ale zdá se dost dobrá:)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc mě neláká, jelikož to není zrovna typ knihy, který bych si vybrala ke čtení, ale od Ricka Riordana už jsem četla první 3 díly Percyho a s tím stylem Ricka Riodana souhlasím, píše tak trochu dětštěji a humorně. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)