21. 4. 2013

RECENZE: ŽENA V KLECI

Žena v kleciAutor: Jussi Adler-Olsen
Série: - 
Díl: #1
Počet stran: 400
Nakladatelství: Host 
Rok vydání: 2011
Anotace: Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?

***
Na tuto knihu jsem se strašně moc těšila. Už dlouho jsem totiž nečetla nějaký pořádný horor nebo thriller, u kterého bych se hodně bála. Až do teď. Vůbec mi nevadilo, že jsem knihu četla jako e-knihu a tudíž jsem postrádala šustění stránek a tu úžasnou vůni (ano, jsem normální :-D), ale i přes to jsem si knihu užila. Tedy pokud si jde užívat scéna s mučením mladé ženy...

***
Kniha pojednává o detektivovi Carlovi, který byl svědkem toho, jak jeden jeho kolega a kamarád zemřel a jeden si poranil míchu. Carl jako jediný vyvázl bez úhony, avšak nadosmrti si bude tuto událost vyčítat. Mohl snad udělat něco, aby své přátele zachránil? ..
Po této události je přeložen do nového oddělení na komisařství, oddělení Q se má zabývat starými a nedořešenými případy. Nebude na to ale sám. Na pomoc mu přijde Asad. Z mého pohledu dost tajemný, ale za to snaživý společník Carla. Oba si nejspíše myslí, že Asad bude uklízet staré složky ze stolu a vařit kávu, jenže oba se mýlí. Nejenže Asad vrátí Carlovi vášeň pro pátrání, ale také mu opravdu hodně pomůže v případu objasnění zmizení mladé političky Merete. Merete zmizela před pěti lety z lodi, kde byla se svým bratrem, který od autonehody při které zemřeli jejich rodiče nepromluvil a proto se o něho musela jeho sestra starat. On je jediný podezřelý, proti kterému bylo tehdy vzneseno obvinění, které bylo ovšem později staženo a případ byl tedy nevyřešený. Na Carlovi a Asadovi je nyní aby případ vyřešili. Všichni si myslí, že Merete je mrtvá, ale ví to jistě? ... 


***
Autor má na psychothrillery opravdu talent. V počítači na mě čeká ještě jedna kniha (Zabijáci), kterou už mám z poloviny přečtenou a musím říct, že je to úplně stejně skvělé, jako Žena v kleci. Kapitoly se zde prolínají, jelikož občas jsou z pohledu Merete, jak je držena v kleci a ONI ji mučí a poté zase z pohledu Carla, který pomalými, ale zato jistými, krůčky dostává blíž a blíž k jádru pravdy. Při kapitolách z pohledu Merete mě opravdu mrazilo, protože si vždycky říkám: Co kdyby se to stalo mě? Takovéhle myšlenky mě opravdu děsí, ale na druhou stranu to vypovídá o kvalitě knihy, protože tohle nedokáže jen tak nějaká kniha. Tyto kapitoly byly naprosto děsivé a strašidelné. Koho by u této knihy nemrazilo, tak bych ho obdivovala. 


***
Dlouho jsem přemýšlela, jestli tuto knihu označit za nejlepší knihu tohoto roku. Do teď to byl poslední Percyho Jacksona, ale po přečtení této knihy... Nevím nevím, jak se rozhodnout. Asi mám dvě nejlepší knihy toho roku (zatím!). Autor ačkoliv jde pořád hezky k věci, čili děj plyne hezky a bez větších zádrhelů, přesto vás každá prkotina dokáže alespoň trošku vyděsit, protože není jisté, zda Carl a Asad najdou Merete živou nebo mrtvou. 


10/10 
(naprosto zasloužených bodů)

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí e-knihy k recenzi.
Knihu si můžete objednat ZDE
Obrázky byly použity z Googlu

7 komentářů:

  1. Fů, tak to zní hodně dobře :)
    Moc dobrá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Viem, čo si určite za každú cenu, kúpim, prečítam a budem to mať rada.
    Myslím, že je to jedna z tých kníh, ktoré by mohli baviť nielen mňa ale aj matku (kúpim tú knihu jej nech to vyzerá aspoň nejako normálne, že to nie je zase kniha pre mňa), takže je vysoká šanca, že sa u mňa ocitne.

    Recenzia ma správne navnadila, uškrnula som sa a viem, že toto bude zhruba to tajomné dačo, ktoré hľadám už pár mesiacov. Dúfam, že sa k nej dostanem. Hodnotenia ako toto + že ma to aj presvedčí o niečom...nielen, že sa to často nestáva, tým už by som sa mohla aj riadiť.
    A ten názov (som úchylná na zaujímavé názvy kníh a toto bude jeden z tých milovaných kúskov). Ach! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě moje recenze navnadila, potom určitě napiš, jak se knížka doma líbila ;) :)
      A ano, ten název.. super :D

      Vymazat
  3. Velmi dobrá kniha, četl jsem česky i pak i ve slovenčine (Žena v klietke).

    OdpovědětVymazat
  4. tuhle knihu bych si ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vo veľmi krátkom čase toto je už druhá skvelá recenzia, čo som na knihu čítala. Definitívne to-read. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)