4. 5. 2013

RECENZE: Tajný deník Anny Boleynové

Autor: Robin Maxwell
Série: 
Díl: #1
Počet stran: 
Nakladatelství: AlPress
Originální název: 
Rok vydání: 2012
Anotace: Kniha nám přiblíží osud dvou nejznámějších žen anglické historie. Obě milované i nenáviděné Jindřichem VIII., obě vášnivé a tvrdohlavé ženy: Anna Boleynová byla královnou jen tisíc dní, její dcera Alžběta I. přes čtyřicet let. Bláznivě zamilovaný Jindřich, tehdy ženatý s Kateřinou Aragonskou, propadl kouzlu Anny Boleynové. Jeho vášnivý cit k ní se rozhořel s takovou silou, že téměř otřásl základy Anglie a křesťanství. Protože papež odmítl manželství s Kateřinou rozvést, Jindřich se od Říma odtrhl, založil anglikánskou církev, té se postavil do čela a s Annou se oženil. Vášeň však vyhasla stejně rychle, jako vzplála, a když mu Anna porodila místo vytouženého syna dceru Alžbětu, bez milosti ji zapudil. Anna upadla v nemilost a skončila na popravišti, avšak její tajný deník, který si bez vědomí krále vedla, ji přečkal. O mnoho let později  se dostal do rukou mladé královně Alžbětě. Až z jeho stránek se dozvěděla o své ostouzené matce pravdu. Historický román Tajný deník Anny Boleynové  od autorky Robin Maxwell vás uchvátí svým realistickým pohledem i příběhem hlavních postav.

***
Tuto knihu jsem se rozhodla přečíst po přečtení velmi povedené recenze Ettel z Knižního útočiště. Recenze mě natolik přesvědčila, že jsem ihned poté požádala nakladatelství AlPress o recenzní výtisk. Když se mi kniha dostala do rukou měla jsem obrovskou radost, ale ke čtení jsem se dostala až za dlouho. Nicméně, i tak jsem si knihu užila a můžu bez okolků říct, že Tajný deník Anny Boleynové je skvělý historický román o mé oblíbené dynastii Tudorovců. 

***
Dynastie Tudorovců vládla Anglii od roku 1485 až do roku 1603.  Ze tří vládců této doby je asi nejznámější Jindřich VIII. Tudor, který byl šestkrát ženatý. Jeho první manželkou byla Kateřina Aragonská, původem ze Španělska. Právě Kateřina byla důvod, proč Jindřich založil anglikánskou církev, o které jste už určitě slyšeli na hodinách dějepisu. Kateřina Jindřichovi neporodila vytouženého syna, ale dceru Marii. Druhá manželka, Anna Boleynová o které tato kniha zčásti pojednává, porodila Jindřichovi dceru Alžbětu, která v této knize našla deník své matky a syna, který ale zemřel hned po porodu. Jindřich Annu označil za intrikánku a nechal ji popravit. Jana Seymourová, třetí manželka zanechala Jindřichovi následníka trůnu Eduarda, ale ihned po porodu zemřela. Dalšími manželkami byly Anna Klevská, Kateřina Howardová a Kateřina Parrová. 

***
Tajný deník Anny Boleynové byla skvělá historická knížka! Pár momentů mi tam sice lezlo krkem, třeba, když Anna lhala nebo tak, ale stejně jí zbožňuji =D Ze všech Tudorovců mám nejradši právě Annu, protože mi vždy přišla na rozdíl od ostatních žen Jindřicha VIII. taková samostatnější, nenechávala se sebou snadno manipulovat a rozhodně rozumnější. 
O této dynastii je i seriál a ten jsem sledovala vždycky. Neodradila mě ani pozdní hodina, ve kterou seriál dávali , prostě jsem musela vidět všechny díly, i když to se mi nakonec nepovedlo. Knížku bych doporučila nadšencům historických knih, nadšencům Tudorovců nebo zkrátka těm, koho tato doma zajímá. 

8/10
Děkuji nakladatelství AlPress za poskytnutí recenzního výtisku.



4 komentáře:

  1. Na ten seriál bych se strašně moc ráda podívala!!!
    Bohužel jsem neviděla ani jeden díl :(
    skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do budoucna to můžeš napravit, je to opravdu super :)
      Děkuju moc! :)

      Vymazat
  2. Seriál o Tudorovcoch som milovala a hlavne Annu 8) Toľko som sa o nej dozvedela, aj keď len zo seriálu 8) Určite si chcem v budúcnosti o nej niečo prečítať v knihe, máme doma nejaké, čo si mama kúpila, len som sa k nim ešte nedostala 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme stejné, akorát moje mamka nečte vůbec, což mě strašně mrzí, takže ani nekupuje knížky :/ :)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)