25. 6. 2013

RECENZE: ROZTOMILÉ MALÉ LHÁŘKY #1

http://data.bux.cz/book/017/577/0175773/large.jpgAutor: Sara Shepardová
Série: Roztomilé malé lhářky (Pretty Little Liars)
Díl: #1
Počet stran: 260 stran
Nakladatelství: BB/art
Originální název: Pretty Little Liars #1 (2010)

Překlad: Anna Školníková
Rok vydání: 2011
Anotace: Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna. Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.



Nikdy nevěř hezké holce se strašlivým tajemstvím... 
 Před třemi lety byly Hanna, Aria, Emily, Spencer a Alison nejlepšími a nerozlučnými kamarádkami. Sdílely spolu všechna dobrodružství, akce, všemožné večírky a hlavně tajemství. Kromě Alison si snad nikdo z holek neuvědomoval, jak je všechna tajemství drží pohromadě a jak je spojují. Právě Alison znala tajemství, co před sebou ostatní holky tajily. Ona byla střed celé party a střed všeho, dokonce celé školy. Všichni Ali obdivovali, ale i báli. Ona byla taková ledová královna a dokázala v mžiku oka měnit životy. Jednoho večera se ale změnil život všech. Zda k lepšímu či horšímu to záleží na úhlu pohledu.
Holky se totiž domluvily na "holčíčí noc". Skvěle se bavily, ale když Alison navrhla, aby vyzkoušely hypnózu. Po chvílích plných přemlouvání to opravu zkusily, jenže ... Aria, Emily a Hanna se probudí do prázdné haly. Po chvilce se objeví Spencer, ale Alison zmizí na dlouhé tři roky.
Tři roky se na čtyřech kdysi nerozlučitelných kamarádkách výrazně podepsaly. Každá se vydala jinou cestou. Aria s bratrem a rodiči odcestovala do Evropy, Emily se začala plně věnovat plavání, jako Spencer studiu a učení a Baculka Hanna? Našla si novou nejlepší kamarádku Monu Vanderwaalovou a výrazně zhubla. Po třech letech se vrátila zpět Aria s rodinou a všem holkám se změnil život. Bylo nalezelo Alisonino tělo (tehdy si tím byli všichni jistí) a čtyři kamarádky svedla dohromady tajemná/ý -A. 

Milá Hanno, na vězeňské stravě přibereš. A je ti snad jasný, co ti na to řekne Sean? Mě vynech!                                      -A

Možná znáte tuto sérii v podobě seriálu. Já ho znám a jsem za to opravdu ráda. (Mimochodem - co takhle recenze na seriály nebo filmy? Piště do komentářů!) Seriál je naprosto skvělý. K dnešnímu datu jsou vydané tři řady a dva (+ jeden nultý) díly série čtvrté. Pokud neznáte, tak se určitě musíte podívat na první, druhý, třetí, čtvrtý ... Všechny díly! Je to opravdu super seriál. Co se týče rozdílů mezi knihou a seriálem, tak by se nějaké určitě našly. Tak třeba tento první díl je celá kniha, zatímco všechny události odsud jsou jen v jedno díle seriálu. Nejsem si jistá, ale myslím, že Emily a Spencer měli v seriálu jiné vlasy. Celkově jsem si při čtení knihy představovala jen seriálové podoby postav, protože se mi jednoduše vštípily do hlavy. Zatímco v seriálu mám jako postavu nejradši Hannu a nejzajímavější mi přijdou tajemství Emily, v knize jsem to měla úplně jinak. Nejradši jsem měla Spencer a nejzajímavější mi také přišla ona. Nevím proč. Možná jsem ji jen strašně moc fandila, aby konečně Melisse, její sestře, nakopala ten její namyšlený zadek! Když už jsme u Melissy, tak tu jsem opravdu nesnášela a byla mi opravdu nesympatická a protivná.

Překvapení! To by mě zajímalo, co by ti na tohle řeklotvoje plyšové prasátko.
-A 

Celkově kniha na mě působila velmi oddechově a jednoduše. Řekla bych, že je to právě autorčin styl psát jednoduchými větami. V knize nejsou žádné zdlouhavé popisy, sáhodlouhé dialogy nebo dlouhá souvětí. Proto bych knihu doporučila mladším čtenářkám. Osobně si moc nedovedu představit, že by knihu četl kluk. Možná se mýlím, ale přijde mi to takové moc ... holčíčí? :-D
Pokud se najde někdo mužského pohlaví komu by se tato kniha líbila, tak mi dejte vědět. Jsem docela zvědavá. Za velké plus považuji to, že se autorka nebála pustit se do témat, která jsou v dnešní době (bohužel) docela častá. Například bulimie, se kterou se trápila Hanna. V ničem jiném mi kniha nepřišla ani moc výjimečná. Příjemně jsem si u ní odpočinula a odreagovala se od všech fantasy knih nebo dystopií. 

7/10  
-A 

 

4 komentáře:

  1. Suprová recenze! :)
    Já už přečetla z knihy pár prvních stran, dost mě dostalo, že by Spencer, moje oblíbenkyně, krásná bruneta, byla v knize najednou blondýna! Nic proti blondýnám, ale neumím si tak Spencer vůbec představit. Nesedí mi to k ní, ale je to asi kvůli seriálu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :-)
      Přesně! Taky jsem na to koukala! Spencer a blondýna?! Jako fakt? :DD

      Vymazat
  2. Mne stačí seriál, ktorý ma už tiež mierne prestáva baviť, ale postavy milujem 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na seriálu oproti začátkům mnohem méně závislá :D
      Postavy jsou super ^_^

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)