23. 11. 2013

RECENZE: POČÁTEK


Džungle skrývá dívku, která nemůže zemřít.
Pia vždy znala svůj osud. Jejím posláním bylo zůstat tak dokonalá, jak jen to šlo. Učit se, pomáhat v laboratořích, starat se o zvířata, která v Malé Cam měli, to všechno musela Pia zvládat. K tomu všemu byla nesmrtelná a z Malé Cam se nesměla vzdálit ani na krok. Potom ale přišel okamžik, kdy Pia objevila díru v plotě. Dlouho uvažovala nad tím, zda má odejít, alespoň na chvíli a poznat svět zvenčí, nebo i nadále zůstat v Malé Cam, jako doposud. I když Pia nechtěla zklamat svou matku a pár laborantů, které měla ráda, touha proběhnout se po džungli byla silnější, než ona a proto se Pia ocitla na druhé straně. Za plotem. Pia si svou chvilku svobody náramně užívala, i potom co musela najít jiný způsob, jak utíkat z Malé Cam za chlapcem, kterého potkala při své první návštěvě džungle. V této situaci nalezne útěchu v doktorce Fieldsové, která do institutu přijela teprve nedávno. 
Hlavní hrdinka Pia byla na můj vkus dost naivní, rozmazlená, chtěla vidět jen to, co se jí hodilo a ze začátku knihy se chovala jako poslušná ovce. Je jasné, že se bude chovat jinak, protože byla celý svůj život zavřená v Malé Cam, vtloukali ji do hlavy nesmyslná pravidla a nikdy se nesetkala s jinými dětmi, ale i přesto se chovala tak, že jsem si ji nedokázala tolik oblíbit. Na druhé straně je tu Eio, chlapec z džungle, který v této knihy zastupuje roli toho „divokého rebela“, na rozdíl od Pii. Postupem času, jak se tihle dva více a více sbližovali, se měnila i Pia i Eio. Pia dokázala více přemýšlet a měnila se tak trochu na dívku z džungle, kterou by měla být, za předpokladu, že by nebyla zavřená v Malé Cam. Proto jsem byla i tak trochu pyšná na Eia, že se mu to s Piou povedlo. Spolu tvořili skvělý pár a bylo super, že se v knize neobjevil žádný milostný trojúhelník, těch už je zkrátka moc. 

Hodnocení:
Když jsem knihu Počátek konečně držela v rukách, naprosto mě uchvátila obálka, která ve skutečnosti vypadá mnohem lépe, než na počítači. I na omak je kniha jiná. Jsou tu vyražené listy, liány a obyčejná bílá silueta s názvem knihy. Naprostá dokonalost. Co se týče dějové stránky, tak musím říct, že kniha byla opravdu velmi čtivá a poutavá. Ze začátku jsem se trochu bála, že se mi kniha nebude líbit, což bylo zhruba nějakých 50 stran, kdy byla Pia právě tou poslušnou ovcí. Potom jsem se ale přehoupla přes tuhle bariéru a čtení šlo skoro samo. Autorka totiž dokázala vykreslit svůj knižní svět opravdu přesvědčivě. Všechno jsem si v hlavě představovala naprosto živě a přiznávám, že jsem si i představila, jaké by to asi bylo žít v džungli. Pokud bych nedopadla jako Pia a byla bych zavřená v laboratoři, tak by se mi to opravdu líbilo. Postavy autorka vykreslila taky celkem přesvědčivě, každá měla svůj charakter, ale žádná postava mi úplně nepřirostla k srdci. Nejvíce jsem si asi oblíbila doktorku Fieldsovou, které mi bylo na konci knihy docela líto. 

Jak už jsem psala, kniha byla velmi čtivá a já se ani nenadála  a už jsem byla na konci. Bohužel, mě konec docela zklamal. Přišlo mi, že knize ubral na reálnosti a kdyby ho autorka více promyslela, určitě bych dala plný počet. Konec byl ale asi tak to jediné, co mi na knize vadilo. I když vlastně … Ten konec mě spíše zklamal, než že by mi vadil. Zkrátka, kdyby autorka pokračovala ve stejném stylu, byla by kniha určitě mnohem lepší. Nakonec ale můžu knížku jenom doporučit, protože byla opravdu skvělá a pokud hledáte lehkou dystopii, s příměsí tajemna a romantiky, tak je Počátek přesně pro vás. 

Kniha v číslech:
Obálka: 100%
Konec: 65%
Postavy: 80%
Akce: 50%
Romantika: 100%
Celkové hodnocení:  95%
Děkuji nakladatelství 
Egmont  za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

5 komentářů:

  1. Úplne úžasná kniha, veľmi sa mi to páčilo 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. nene, film není a ani se v nejbližší době neplánuje točit :)

      Vymazat
  3. Mně se kniha moc líbila a kupodivu jsem si oblíbila i hlavní hrdinku, což se mi u těch ženských postav moc nestává :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)