1. 8. 2012

RC Review - Poselství jednorožců 1 (Strážci dobra)

Poselství jednorožců 1 - Strážci dobra
 (Michaela Burdová)
Největší obrázek výrobku Poselství jednorožců – Strážci dobraAutor: Michaela Burdová
Série: Poselství jednorožců

Díl: první
Počet stran: 288
Nakladatelství: Fragment
Překlad: -
Rok vydání: 2008
Anotace: Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců!Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci zmocnit se vlády. Jeden z jednorožců se však ztratí a dobro je narušeno. Černý čaroděj chce ovládnout celou Lilandgarii. Vypouští z temnoty odporné nestvůry a snaží se najít ztraceného jednorožce, aby zničil dobro jednou provždy a osvobodil z hlubin temnot nejmocnějšího démona všech věků a světů. Do Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro a opět nastolit rovnováhu světa.

Seznámení s knihou:
Sérii Poselství jednorožců napsala česká spisovatelka Michaela Burdová. Musím Míše pogratulovat autorce, že se jí podařilo nejen tuto, ale i celou sérii Křišťály moci vydat. Ne každému se to totiž podaří a já jsem už po prvním díle této série ráda, že se to povedlo zrovna Michaele. Taky jsem ráda, že někdo z Česka se klasické fantasy (elfové, čarodějové atd...) věnuje. Celkové hodnocení si nechám na konec, ale jinak se nám tu vyskytla pěkně situovaná půda pro fantasy. Jestli ji Míša zaplnila poutavým příběhem se dozvíte dál v recenzi.

Postavy:
Musím uznat, že vymyšlení postav se autorce opravdu povedlo. Nejen, že miluji detaily, takže jsem byla opravdu rády, když o každém byla napsán alespoň odstavec, ale taky jména a názvy jsou krásná. Všechny jsem si oblíbila (až na jednoho) ať už kvůli charakteru, nebo kvůli tomu, že na konci knihy se z dané postavy stal úplně někdo jiný.
S Veraginem se setkáváme už v prologu, když špehuje a odposlouchává rozhovor mezi čarodějem Orlinem a králem Leodhenem a dozví se pár zajímavých informacích. Například, že se chystají zlé časy a že brzy připlují obyvatelé země Všehovzniku - elfové. 
Veragin je statečný bojovník, který se rozhodl bojovat za dobro a stal se důležitým dílkem výpravy i přes minulost, která nejspíš vyjde najevo v příštích dílech.
Veragin i přesto, že nemá rodinu, tak není sám. Cestuje s ním Snížek. Snížek je velmi zábavný kočkoroh, který příběh hezky oživil. 
Aranis

Aranis je elfská princezna , kterou jsem si oblíbila ze všech postav asi nejvíce. Je vlídná, milá, jemná, přívětivá a přesto tvrdá a statečná bojovnice. Jako jediná (když nepočítám Snížka) věří Veraginovi, i když nezná celou pravdu o jeho minulosti. Možná by nebylo k zahození říct, že Aranis je dcera elfské královny Aéstis.
Lavril je elfka, sestra Elease a velmi dobrá přítelkyně princezny Aranis, stejně jako Eleas. Lavril mám ráda hlavně díky její charismatické a velmi sebevědomé povaze a názorům k okolnímu světu. Je zásadová a tvrdá, ale uvnitř vlastní srdce bojovnice. 
Lavril
Eleas je bratr Lavril a je to (pochopitelně) taky elf. Přijde mi, že Eleas nedostal v knize moc prostor, jen když vyprávěl elfské příběhy.
Falien je syn krále Leodhena, který vládne celé Lilandgarii. Na začátku recenze jsem psala, že jsem si oblíbila všechny postavy krom jedné a tou je právě Falien. Mám na něj takové rozporuplné názory a myslím si, že nebudu sama. Kdyby si to nikdo z vás nemyslel, tak snad se mnou bude souhlasit alespoň Veragin a Snížek. 

Láska:
Eleas
Ano, ani v této knize nechybí ani špetka lásky. A musím uznat, že kdo se do sebe zamiluje bylo doxela snadno předvídatelné. Neprozradím vám, kdo to je, ale musím říct, že jsem jim opravdu fandila. A aby to bylo trochu zajímavější, tak je jasné, že tato láska bude zakázaná, což v prvním díle je, ale podle mě se toto předurčení v dalších dílech prolomí a elf/ka bude moci milovat člověka. Ano, zamilují se do sebe člověk a elf/ka, takže se nám tu naskytují možnosti jako princ Falien a Aranis, prins Falien a Lavril nebo Veragin a Aranis, Veragin a Lavril. 

Neoriginální originalita aneb. krásná jména:
Kdybych měla říct v procentech, jak moc si myslím , že je kniha originální, tak bych dala asi 60%. Myslím, že nikoho nemusím přesvědčovat o tom, že je kniha bůhvíjak originální, protože téma  na které byla vlastně celá kniha už tu párkrát bylo. Nebo spíš takhle: dějová linka ještě šla, ale z celkového dojmu originality moc nadšená nejsem...
Abych tu nemluvila jen záporně, tak musím říct jednu věc, která se mi na knize líbila opravdu hodně - názvy, jména a propracované detaily:
Názvy a jména se mi líbí, protože jsou zkrátka krásná. Ať už to byl název celé země - Lilandgarie, nebo jména hlavních i méně důležitých postav - Aranis, Veragin, Lavril, Eleas, Adalas, Orlin nebo Golgor. A nesmíme zapomenout na Snížka.. :-D
Falien
Potom to byly třeba názvy měst - Walos, Ínas, Esmires... 
A nakonec vymyšlené zrůdy a jejich pojmenování - Dargwlci, Noxogové, Harpyje atd..
Díky některým názvům jsem si mohla danou postavu lépe představit a někdy i celou situaci.

Hodnocení:
Jak jsem tak pokukovala po ostatních recenzích, tak názory na tuto knihy byly vesměs stejné. Spíše negativní. Já se ale přikláním k té druhé straně. Kniha mě zaujala a potěšila. Často jsem v recenzích narazila na názor, že skoro na každé stránce je pravopisná nebo tisková chyba. Dobře, možná sem tam, ale já kvůli tomuhle ubírat vody nebudu. Snažila jsem se hodnotit hlavně příběh a zápletky z knihy a ne jako ve škole, že budu vypichovat každou chybku. (Nikoho neodsuzuji, jestli má jiný názor než já, protože každý máme právo na ten svůj)
No a ten můj konečný názor? Pár drobných chybek by se tu určitě našlo, ale autorka je mladá a určitě se zlepší! (Doufám, že dvě série, které vydala nebyly její poslední!!)
Jsem ráda, že jsem knihu četla a mohu se s vámi podělit o svůj názor. A knize tedy dávám:
 9,5/10
Tumblr_m42wc3i5bh1qg0yfvo1_500_large

2 komentáře:

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)