31. 5. 2013

RECENZE: Hvězdy nám Nepřály


Autor: John Green
Díl: #1
Počet stran: 240
Nakladatelství: Knižní klub
Originální název: The Fault in our Stars 

Série: 
Rok vydání: 2013
Anotace: Když bylo Hazel 13, diagnostikovali u ní rakovinu. Šance na přežití byly mizivé, ale teď je Hazel 16, a stále žije. Nikdo neví jak dlouho ještě vydrží, ale rozhodně to nebude jednoduché. Augustus měl rakovinu, ze které se vyléčil, ale byla mu amputována noha. Tihle dva se potkají na sezení jedné podpůrné skupiny, kam chodí lidé s rakovinou, a padnou si do oka. Hazel, která si myslela, že už jí není dáno být normálně šťastná, se zamiluje. Chvíle, které stráví s Augustem jsou nejlepší v jejím životě, ale mezi jejich lásku se staví rakovina...

***
Na začátek bych chtěla napsat, že vůbec nevím, jak moc smysluplná bude recenze na tuto (úžasnou, dokonalou) knihu. Už hodně dlouho se mi kniha nezaryla tolik do srdce, abych o ní musela až takhle moc přemýšlet. Pokud jste Hvězdy ještě nečetli, tak to rozhodně napravte, protože tahle kniha rozhodně stojí za přečtení a zmínku. Díky této knize pochopíte cenu života, jak bychom si měli vážit každé chvíle strávené s někým, kdo je nám blízký, protože nikdy nevíme, kolik času nám ještě zbývá. Hvězdy nám nepřály je knižní emoční bomba, která Vám bouchne v ruce a hlavně v srdci. Po dočtení budete pořád dumat nad nedořešenými záležitostmi knihy a nad hlavními hrdiny. Na posledních stránkách knihy si budete říkat, že už nemůžete číst dál, protože byste to prostě nezvládli, ale stejně musíte. Musíte to zvládnout, protože John Green Vás nenechá knihu jen tak odložit. Věřte mi, mluvím z vlastní zkušenosti...


Podle anotace ja asi zřejmé, že kniha vypráví o šestnáctileté Hazel, která od svých osmi let, kdy jí diagnostikovali rakovinu, vede těžký a komplikovaný život. Musí s sebou stále nosit kanylu, která ji pomáhá dýchat a její stav se může kdykoliv zhoršit. Naštěstí jí ale pomáhají milující rodiče. Jsou jí oporou a vždy, když je Hazel smutno jí zvednou náladu. 
 Hazel byla neskutečně úžasná. Fascinovala mě snad každá její vlastnost. Byla milá, kamarádská, vtipná ale hlavně odvážná. Toho jsem si na ni cenila nejvíce.  Držela si odstup a žila přítomností. Věděla, že život nemá lehký a pokud boj s rakovinou vyhraje, bude ho mít těžký stále, ale ona žila každý den, jako by byl její poslední. Byla to úžasná hlavní hrdinka, moc jsem ji obdivovala. Když se setkala s Augustem, byla to láska na první pohled. Tohle si podle mě připouštěl jen Gus, protože Hazel nechtěla nikomu ublížit. Všem bylo ale jasné, že oni dva k sobě prostě patří. Skvěle se doplňovali a  ... zkrátka byli si souzeni, o tom není pochyb. Zkrátka jsem byla strašně šťastná, že už je tu kniha, kde nejsou hrdinové dokonalý, bohatí, úžasní, s nadpřirozenými schopnostmi, ale kniha s obyčejnými lidmi, jako jsem třeba já nebo Vy. 

"Nezabijou tě, když si nezapálíš," řekl, právě když máma zastavila. "A já jsem si ještě nikdy žádnou nezapálil. Je to metafora, chápeš? Strčíš si zabijáka do pusy, ale nedovolíš mu zabíjet."
str. 24 

Přestoupím k celkovému hodnocení knihy. 
Kniha se během pár dnů stala světovým bestsellerem a já toužila po knize okamžitě co jsem se dozvěděla, že ji Knižní klub vydá. A už konečně vím, proč si knihu všichni tak zamilovali, i když k tomu mohli mít miliony důvodů. Já jsem si knihu zamilovala hlavně kvůli tomu, že jde o reálný příběh, který se (bohužel) může stát každému z nás. Knihy o upírech, vílách, andělech a dalších nadpřirozených bytostí jsem přečetla už nespočet a v knihovně jich mám ještě víc. Neříkám, že jsou špatné, to vůbec, ale už to chtělo změnu. A dočkala jsem se. Dočkala jsem se knihy, která je tak úžasná, tak reálná, tak skutečná... John Green vytvořil a popsal hrdiny úplně skvostně. Měla jsem ráda prostě všechny, i Van Houtena, který udělal to, co udělal. Ale i on se polepšil, když si uvědomil, jak na tom Gus s Hazel jsou a že i přes to se vydali za ním do Amsterdamu. 

"Bolest už je taková," pokrčil rameny Augustus a pak se otočil zpátky ke mě. "Dožaduje se procítění."
str. 54
Knihu jsem si koupila na letošním veletrhu knihy. Věděla jsem to už dopředu. I kdybych si koupila jen jednu knihu, byla by to právě tato. A naštěstí se mi to splnilo. Jsem za knihu strašně moc ráda! Jsem ráda, že jí mám doma a kdykoliv ji můžu vyndat z knihovny a prolistovat si stránky, na kterých naprosto dokonalý příběh. Knihu jsem začala číst už v autě a s jednou přečtenou kapitolou mi bylo jasné, že knížka bude skvělá, že ji budu zbožňovat. Tu knížku zbožňuju! Možná Vás o tom přesvědčí i mnou udělané video. Snažila jsem se dát do videa nejkrásnější obrázky, je tam i trailer a pár úryvků či citátů. Doufám, že ta atmosféra knihy je přes monitor aspoň trochu cítit. Knize dávám naprosto zasloužených deset hvězdiček z deseti. Kdybych měa možnost dala bych určitě i víc. Nakonec snad se Vás už jen zeptám -> Četli jste knihu? Líbila se Vám? :)


10/10
použitý obrázek: Google
použité citáty: opsáno přímo z knihy

4 komentáře:

  1. Knihu jsem četla, dokonce dvakrát hned po sobě, a musím říct, že na druhý pokus se mi líbila snad ještě víc. :) Četla jsem ji ale anglicky ještě předtím než vyšla u nás a nevím, jestli se do ní budu česky pouštět...ten český překlad mi nějak nejde přes pusu, jak jsem zvyklá na angličtinu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si knihu určitě ještě někdy přečtu znovu. Je prostě geniální:))
      Musím říct, že český překlad mě tady naprosto vyhovoval a nenašla jsem žádné chyby. Ale pokud jsi zvyklá na angličtinu, tak to chápu :)

      Vymazat
  2. Já knížku doma ještě nemám, ale plánuju si jí koupit, prostě jí musím mít! :)) Recenzí jsem na ní četla spoustu, ta tvoje je pěkná, teď už se jen nějak dostat do Prahy do buxu, ale snad to nějak půjde. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu:)
      Rozhodně pokud si Hvězdy koupíš, neprohloupíš. Je to geniální kniha <3 :)

      Vymazat

Moc děkuji za komentář! Každý mě vždy moc potěší! :-)